El Paso te koop voor 250.000 euro

EIGENAARS (70) STOPPEN MET COWBOYDORP

Cowboy Billy Boy en trapper Batiste LePage op een bankje in het dorp.
Laenen Cowboy Billy Boy en trapper Batiste LePage op een bankje in het dorp.
Altijd al gedroomd om eigenaar te zijn van een cowboydorp om naar hartelust cowboy en indiaantje te spelen ? Het kan zo maar eventjes in Wuustwezel, want de eigenaars van El Paso aan de Kalmthoutsesteenweg verkopen hun eigendom voor 250.000 euro.

Vorig jaar kreeg uitbaatster Wolfje nog goed nieuws. Na een jarenlange juridische strijd had het hof van beroep in september 2014 beslist dat El Paso mocht blijven. Geen afbraak dus en een grote opluchting voor de westernfans. Cowboydorp El Paso is een begrip in de Noorderkempen en, voor de kenners, zelfs ver daarbuiten. Het dorp is zo'n vijftig jaar geleden neergepoot in agrarisch waardevol gebied aan de Kalmthoutse Steenweg. Al decennia lang komen liefhebbers van het westerngebeuren er, vooral in de weekends, hun vrije tijd spenderen.


Na de uitspraak reageerde iedereen positief. "Eindelijk kunnen we wat rust krijgen", klonk het toen. Met naam en toenaam kwamen ze liever niet meer in de krant. "Het is een harde strijd geweest maar we zijn al blij dat we niets moeten afbreken. Misschien dat we nu hier en daar wat dingen kunnen opknappen zonder al te veel grote werken."

Een van de twee saloons. Die blijven wel open in het weekend.
Laenen Een van de twee saloons. Die blijven wel open in het weekend.

Genieten

Maar nu volgt dus de verkoop. "De eigenaars zijn beiden rond de 70 en ze willen vooral nog wat genieten van het leven", vertelt Veronique Van Looveren van First Immo, het makelaarskantoor dat de verkoop moet organiseren. "Het is een hele opgave om het terrein van toch zo'n 8.000 vierkante meter te beheren en te onderhouden. Tijdens de weekends blijven de fans nog altijd welkom en is de saloon nog geopend." Wie 250.000 euro neertelt - en er zouden al flink wat gegadigden zijn - krijgt een terrein van iets minder dan 8.000 vierkante meter in zone voor bebouwing in functie van dagrecreatie. Op het terrein staan twee saloons, een aantal cowboyhuisjes, een kerkje, paardenstallen en één woonhuis. Dat laatste is wel op te frissen.

Vergunning

"Het is voor ons ook de eerste keer dat we zo'n soort eigendom verkopen", zegt Véronique Van Looveren. "De prijs is inderdaad scherp gesteld, maar het is dan ook een heel specifiek project. Bovendien moet de nieuwe eigenaar nadien nog een regularisatie doen. Een vergunning is wel degelijk mogelijk, want de gemeente heeft een drietal jaren geleden nog speciaal een plan opgesteld, heel specifiek gericht op El Paso. Men mag hier niet zomaar nieuwe activiteiten ontwikkelen. Het moet altijd gelinkt worden aan het westerngebeuren. Misschien dat bijvoorbeeld paintball ook wel zou kunnen, maar dat moet aangevraagd worden."


De eigenaars zelf waren niet bereikbaar voor commentaar.