Clics Toys wordt dubbel zo groot

SPEELGOEDFABRIEK INVESTEERT 5 MILJOEN IN UITBREIDING

Zaakvoerder Hedwig Van Roy (rechts) met zijn Zuid-Koreaanse zakenpartner van Gym World.
Laenen Zaakvoerder Hedwig Van Roy (rechts) met zijn Zuid-Koreaanse zakenpartner van Gym World.
Speelgoedfabrikant Clics Toys heeft zijn gloednieuwe kantoren, opslag- en productieruimte aan de Kampweg in gebruik genomen. Met de investering van 5 miljoen euro verdubbelt het bedrijf zijn oppervlakte. Vanaf volgend jaar worden er zo'n 360 miljoen blokjes per jaar gefabriceerd.

De familie Van Roy heeft op vijftien jaar tijd Clics weten uit te bouwen tot een wereldbekend merk. Naar schatting meer dan vijftig miljoen kinderen in meer dan veertig landen hebben de blokjes al tussen hun vingers gehad. Met de opening van de nieuwe gebouwen én extra productieruimte gaat het bedrijf nog een stapje verder in de ontwikkeling. "Het is ook echt een bewuste keuze om hier in België te blijven", zegt Hedwig Van Roy. "Als we innovatief blijven en inzetten op automatisering, dan kunnen wij ook van hieruit gerust de strijd aan met het buitenland. En wij kunnen op ons speelgoed zetten: Made in Belgium. Naar klanten toe is dat echt een toegevoegde waarde. En eerlijk: het is een fijne gedachte om speelgoed van hieruit naar China te exporteren in plaats van omgekeerd."

Werknemers aan de slag in de nieuwe productieruimte.
Laenen Werknemers aan de slag in de nieuwe productieruimte.

25.000 blokjes per uur

Het bedrijf is nu 10.000 vierkante meter groot waarvan de helft wordt ingepalmd door de productieruimte. Daar worden per uur niet minder dan 25.000 blokjes gemaakt. De rest van de ruimte wordt ingepalmd door 1.150 vierkante meter kantoren en nog eens 3.000 vierkante meter opslag. Die laatste wordt in de loop van 2018 opgetrokken naar een opslag van maar liefst 9.000 vierkante meter. "Uiteraard hebben we ook aandacht voor energieverbruik. Met de installatie van E-Power kunnen we zo'n 11 procent besparen op elektriciteit", aldus Van Roy. "Het water dat we gebruiken om de gietvormen af te koelen wordt dan weer opgevangen in een gesloten circuit. De 'mislukte' blokjes vermalen we en die worden dan weer gebruikt om bijvoorbeeld tuinmeubelen en verkeersborden te maken."

Magformers

Clics blijft in hoofdorde een familiebedrijf, maar ook het personeelsbestand groeit. Begin 2016 waren er een vijftiental personeelsleden aan de slag. Nu zijn er dat al 22. "En we verwachten in de loop van 2018 nog een elftal mensen te moeten aanwerven om alle blokjes te kunnen maken en verpakken", zegt Hedwig Van Roy.


Door een samenwerking met het Zuid-Koreaans bedrijf Gym World zijn er ook nieuwe blokjes: de Magformers. Dit jaar werden de Clicformers gelanceerd, een vernieuwde versie van de bestaande blokjes. "Het voordeel is dat de blokjes beter in elkaar passen en gemakkelijker op elkaar te zetten zijn", vertelt Hedwig. "Veel meer bouwmogelijkheden dus. We waren zelf verbaasd."