"Ooit starten met eigen label"

SILKE (20) NAAR CHINA VOOR ONTWERPWEDSTRIJD

Silke Mattheeusen volgt modetechnologie en een extra opleiding modeontwerper.
Foto Klaas De Scheirder Silke Mattheeusen volgt modetechnologie en een extra opleiding modeontwerper.
De 20-jarige Silke Mattheeusen mag eind september voor een volle week naar China voor de finale van de International Youth Design Competition. Dat is een wereldwijde wedstrijd tussen studenten die de richting mode volgen. Silke is de enige Belgische kandidate. De jonge ambitieuze studente hoopt ooit een eigen label te kunnen opstarten.

Silke is een jonge vrouw die wel van aanpakken weet. Ze studeert momenteel de richting modetechnologie in Gent, maar in de avonduren volgt ze ook nog een extra opleiding modeontwerper in Antwerpen. Ze weet haar dagen tijdens het schooljaar dus wel te vullen. Eind september wordt het nog een beetje drukker, want dan vliegt ze voor ruim een week naar Peking (China). "In mei kreeg de school een e-mail vanuit China met de vraag of er leerlingen bereid waren om zich kandidaat te stellen", vertelt Silke. "We kregen enkele dagen de tijd. Het thema was 'cultuurverzoening'. Aangezien mijn vriend Afrikaanse roots heeft, was dat snel gekozen (lacht). We hebben dan een aantal artistieke foto's laten nemen en die uiteindelijk geprint op de kleding." De richting modetechnologie is de hoogste technische opleiding die specifiek op confectiekleding is gericht. Je leert er alles over productdesign en -ontwikkeling en het ontwerp omzetten in een model klaar voor industriële productie. Daarna moeten de studenten het ook kunnen commercialiseren."


Silke diende haar ontwerpen in en daarna was het (bang) afwachten. Maar uiteindelijk kwam de verlossende boodschap. Silke mag samen met dertig andere studentes uit de hele wereld eind september naar China. "Daar zal dan onder meer een tentoonstelling volgen samen met de grote finale om uiteindelijk de winnaar bekend te maken", vertelt Silke. "Best wel spannend natuurlijk, want de hoofdprijs is toch zo'n 6.000 euro. Maar vooral: ik mag deelnemen aan een internationale wedstrijd waar uiteindelijk maar een dertigtal studenten aan mag deelnemen. Dat staat ook wel op de cv later."

Ervaring

Silke beseft als geen ander welke kans ze krijgt. Als 20-jarige mag ze op kosten van de organisatie van de wedstrijd naar China. Het is de eerste keer in vier edities dat er een Vlaams meisje naar Peking mag. "Ik hoop ooit zelf te kunnen starten met een eigen label", zegt Silke. "Liefst zelfs binnen dit en vijf jaar. Dat ik dan deze ervaring kan meenemen, is mooi meegenomen. Natuurlijk wil je winnen, maar een plaats in de top tien zou al een groot succes zijn. En dat certificaat dat je krijgt om deel te nemen aan de wedstrijd, is ook al belangrijk." Silke zal uiteindelijk deelnemen met vier verschillende outfits. Twee zijn voorzien van de artistieke foto's van Silke en haar vriend, eentje met een kasteelbier erop om België te vertegenwoordigen en eentje met de ondergaande zon in Wuustwezel.