Werk van tien jaar in enkele minuten vernield

FELLE BRAND LEGT ATELIER VAN METAALSCHRIJNWERKER IN DE AS

Een felle brand heeft gisteren aan de Waregemseweg in Wortegem het atelier van metaalschrijnwerker Olivier Ravelingien helemaal in de as gelegd. "In een mum van tijd is tien jaar werk vernield. Ik ben alles kwijt", getuigt de zwaar aangeslagen eigenaar. Een deskundige onderzoekt in opdracht van het parket de oorzaak van de bijzonder zware brand.

Op het moment dat de brand uitbrak, was er niemand in het gebouw. "Ik zag plots rook opstijgen door het dak", vertelt de eigenaar, die in het huis woont naast de betrokken werkplaats en van daar de brand opmerkte. "Op het moment dat ik de brand zag, woedde het vuur al in alle hevigheid, zo erg zelfs dat ik niet meer de poort durfde de openen. Zelf blussen zat er dan ook helemaal niet meer in. Ik kon alleen nog de brandweer bellen. Toen die hier aankwam, stond alles al in lichterlaaie", vertelt Olivier.

Dak ingestort

De brandweerpost Oudenaarde kreeg voor het blussen versterking van de collega's uit Kluisbergen en Kruishoutem. Ze konden beletten dat het vuur zou overslaan naar de omliggende gebouwen, maar de loods zelf brandde volledig uit. In het atelier stond onder meer een bestelwagen en waren ook twee spuitcabines gevestigd. Al snel stortte het dak van het gebouw in, waarna zich een dikke, zwarte rookpluim verspreidde. Die was tot kilometers ver rond Wortegem te zien.

Inwoners van Wortegem en het aanpalende Waregem kregen de raad om ramen en deuren gesloten te houden. De Waregemseweg werd uren lang afgesloten voor alle verkeer. Rond de middag kon één rijstrook worden opengesteld. De gemeente liet kraanwagens aanrukken om de ateliermuren te slopen, die na de brand dreigden om te vallen op de gebouwen errond.

Levenswerk

"In een flits zie ik hier mijn levenswerk vernield. Ik was ongeveer 10 jaar met deze zaak bezig. Vroeger had ik hier een autohandel. In de vroegere herstelplaats had ik mijn metaalschrijnwerkerij ingericht, waar ik onder meer metalen ramen en deuren vervaardig en ander laswerk doe. Ik heb voorlopig geen enkel idee naar de mogelijke oorzaak van de brand. Vandaag en ook gisteren heb ik in het atelier alleszins nog niet gewerkt", getuigde Olivier Ravelingien.

Het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, stelde een branddeskundige aan om de oorzaak van de zware brand in hartje Wortegem te achterhalen.

De felle brand veroorzaakte een rookpluim die tot kilometers ver te zien was.
Ronny De Coster De felle brand veroorzaakte een rookpluim die tot kilometers ver te zien was.
Van de hele inboedel bleef enkel verbrand schroot over.
Ronny De Coster Van de hele inboedel bleef enkel verbrand schroot over.
Eigenaar Olivier Ravelingien.
Ronny De Coster Eigenaar Olivier Ravelingien.