Vierde generatie huizenbouwers klaar voor toekomst

GLOEDNIEUWE BIJNA-ENERGIENEUTRALE WONING VAN DANILITH OPEN VOOR PUBLIEK

Rudy, Geert, Philippe en Eddy Delmulle van bouwonderneming Danilith.
Ronny De Coster Rudy, Geert, Philippe en Eddy Delmulle van bouwonderneming Danilith.
Langs de Tjammelsstraat werd gisteren de gloednieuwe kijkwoning van Danilith geopend: een bijna-energieneutraal huis dat nu al volledig uitgerust is volgens de nieuwbouwnormen die gelden vanaf 2021. Niet alleen de kijkwoning is klaar voor de toekomst, maar ook het familiebedrijf zelf.

Al meer dan 95 jaar bouwt Danilith nieuwbouwwoningen en appartementen. Met Carlo, Chiara, Cilia, Lucas, Michiel en Thomas Delmulle komt nu de vierde generatie aan het roer. De wortels van het bedrijf gaan terug naar 1921 toen Octaaf Delmulle in de Waregemseweg een schrijnwerkerij opstartte. Zijn vier zonen zetten vervolgens de stap naar het metselwerk.


Het was uiteindelijk Daniël Delmulle die in 1960 met het maken van muurpanelen experimenteerde. Enkele jaren later was de eerste prefabwoning een feit. Intussen telt het familiebedrijf 230 personeelsleden en heeft het al ruim 15.000 individuele woningen op de teller staan. "Jaarlijks realiseren we zo'n 250 woningen in België, maar daarnaast zijn we ook nog actief in Nederland en Frankrijk", vertelt Carlo (27). "Zo kunnen we momenteel rekenen op een jaarlijkse omzet van 40 miljoen euro. Ons doel is om de omzet jaarlijks met 10 procent te doen stijgen. De voorbije twee jaar is dat alvast gelukt."

De 'woning van de toekomst' staat aan de Tjammelstraat.
Ronny De Coster De 'woning van de toekomst' staat aan de Tjammelstraat.

Strakke stijl

Met de nieuwe kijkwoning langs de Tjammelstraat willen de jonge ondernemers aan iedereen tonen waar het bouwbedrijf voor staat. "Deze kijkwoning moet het idee dat we enkel bungalows bouwen eindelijk de wereld uit helpen", glimlacht Carlo. Vanaf 2021 mogen er in Europa alleen nog bijna-energieneutrale of BEN-woningen worden gebouwd. "Deze kijkwoning voldoet vandaag al ruimschoots aan die norm. Zo behalen we een E-peil van E15."


Het E-peil geeft het energieverbruik van een woning aan. Hoe lager dit getal, hoe beter. Vanaf 2021 mag het voor nieuwe woningen hoogstens E30 bedragen. "Als duurzame energie is gekozen voor zowel een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, als voor zonnepanelen voor elektriciteitsproductie", legt hij uit. De woning is opgetrokken in hedendaagse, strakke stijl. Dat merk je niet alleen buiten, maar ook binnen. "Het is de eerste keer dat we voor een modern interieur gaan. Simpelweg omdat daar tegenwoordig meer vraag naar is."


De bouw van een dergelijke woning neemt in totaal slechts een half jaar in beslag. "Zes maanden nadat alle documenten en vergunningen in orde zijn, kan men verhuizen." De geprefabriceerde muren van de huizen worden in de ateliers langs de Waregemseweg vervaardigd. Daar mag men stilaan ook beginnen uitkijken naar de 100ste verjaardag van het bedrijf, die in 2021 wordt gevierd. "Deze opmerkelijke verjaardag zullen we uiteraard niet onopgemerkt laten voorbijgaan. We zijn dan ook bijzonder trots op onze geschiedenis", besluit Carlo.


De kijkwoning is elke zaterdag en zondag te bezichtigen van 13 tot 17 uur.