Ronde laat Molenberg links liggen

HORECA-UITBATERS TELEURGESTELD NA 34 DOORTOCHTEN OVER HELLING

Het gloednieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen 2017 maakt niet alleen winnaars, maar ook verliezers. Vergeleken met de editie van 2016 worden de Molenberg in Sint-Denijs-Boekel, de Valkenberg in Brakel en de Kaperij in Maarkedal overgeslagen. "Bijzonder jammer", zegt Peter De Deken die aan de voet van de Molenberg restaurant De Mechelse Koekoek uitbaat.

"Al twaalf jaar kruip ik elk jaar op het dak van mijn restaurant bij de doortocht van de Ronde van Vlaanderen. Ons restaurant zit telkens helemaal vol en verspreid op de helling staan jaar na jaar enkele duizenden mensen. De Molenberg lag altijd al op het parcours van de Ronde en hier is al verschillende keren de beslissende ontsnapping begonnen. Er was hier dus altijd wel spektakel te zien", zegt Peter De Deken nog.

Ook Xavier Wynendaele van Art Catering is teleurgesteld. Hij opende de voorbije editie een pop-uprestaurant op de Molenberg, waar zo'n 75 mensen de benen onder de tafel schoven. "Spijtig dat we daar dit jaar geen vervolg kunnen aan breien. Veel kunnen we er vrees ik niet aan doen. Als de gemeente Zwalm morgen 50.000 euro biedt, zal de Molenberg misschien wel opnieuw in het parcours zitten", klinkt het cynisch. "Ik heb het gevoel dat alles tegenwoordig om geld draait bij de organisatoren van de Ronde."

Onderhoudswerken

Bij de gemeente wisten ze zelfs nog niet dat de organisatoren de Molenberg volgende editie links laten liggen.

"Er werden vorige week nog onderhoudswerken uitgevoerd, waardoor de kasseihelling er momenteel behoorlijk goed bij ligt", zegt schepen Johan De Bleecker (Open Vld). "De volledige heraanleg van de weg staat ten vroegste in 2020 gepland."

"Na de kasseien van de Holleweg, gaan we rechtstreeks naar Brakel", zegt koersdirecteur Wim Van Herreweghe. "Dat we de Molenberg links laten liggen, heeft vooral met het aantal kilometers te maken. Het parcours beslaat nu al bijna 260 kilometer en we moesten ergens een keuze maken", voegt Wim Van Herreweghe daar nog aan toe.

Tenbossestraat

Ook de kasseistroken Huisepontweg in Wannegem-Lede en Ruiterstraat, Kerkgate en Jagerij in Mater zijn er in vergelijking met vorig jaar niet meer bij.

In Brakel moeten ze de Ronde van Vlaanderen volgend jaar missen op de Valkenberg. Maar de renners klauteren wel de Tenbossestraat op. "Dat compenseert. En zeg nu zelf: Ten Bosse is toch wel een van dé wielerhellingen in de Ronde", zegt de Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld). "Ik zie dat de organisatoren wijze beslissingen nemen: ze stoppen er eindelijk ook weer De Muur van Geraardsbergen in. Wel, met de Valkenberg zal wel hetzelfde gebeuren. Die komt nog wel terug", gelooft Devleeschouwer.

Tom Boonen bedwingt de Molenberg tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2011.
Luc Claessen/Isosport Tom Boonen bedwingt de Molenberg tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2011.
Peter De Deken van restaurant De Mechelse Koekoek aan de voet van de Molenberg.
Ronny De Coster Peter De Deken van restaurant De Mechelse Koekoek aan de voet van de Molenberg.
Xavier Wynendaele van Art Catering. Hij opende vorig jaar een pop-uprestaurant op de Molenberg.
Ronny De Coster Xavier Wynendaele van Art Catering. Hij opende vorig jaar een pop-uprestaurant op de Molenberg.