Frans Delmote (85) overleden

VAN EENMANSZAAK TOT GROOTSTE VLEESWARENDISTRIBUTEUR VAN HET LAND

Frans Delmote, oprichter van Franky Fresh Food, overleed op 85-jarige leeftijd.
Foto De Coster Frans Delmote, oprichter van Franky Fresh Food, overleed op 85-jarige leeftijd.
In Wortegem is Frans Delmote, oprichter van Franky Fresh Food, op 85-jarige leeftijd overleden. De beenhouwerszoon werd door keihard werken zowat de grootste vleeswarendistributeur van ons land. "We troosten ons met de gedachte dat hij is gestorven zoals hij het wou: zonder pijn en omringd door zijn familie", vertelt zoon Frank, voor wie het overlijden een nieuwe tegenslag betekent.

Frans Delmote overleed woensdagnamiddag in het AZ Groeninge. "We wisten al enige tijd dat het niet goed ging met zijn gezondheid", zucht zoon Frank. "Zijn aders zaten voor 85 procent verstopt en begin deze week is zijn slagader gesprongen. Hij werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis waar hij maar liefst zes uur lang werd geopereerd", vertelt Frank.


"Woensdag hebben we beslist er een einde aan te maken. Mijn zus, die in Tenerife zat, is nog net op tijd kunnen overvliegen en ook onze kinderen waren erbij. Het was exact zoals hij het wou. Hij heeft niet veel afgezien en hij was omringd door zijn familie. Zijn huis langs de Waregemseweg heeft hij ook nooit moeten inruilen voor een rusthuis. We hebben er voor gezorgd dat hij altijd thuis kon blijven wonen."

Spek

Frans Delmote richtte in 1954 als beenhouwerszoon de eenmanszaak Franky op. Van meet af aan was zijn bedrijf gespecialiseerd in de productie en de distributie van vers vlees en charcuterie. "Gerookt spek is onze boterham", vertelde de man in elk interview. "Je kon met hem geen gesprek voeren zonder het even over spek te hebben", glimlacht Frank die ook binnen het bedrijf actief is. Om verdere expansie mogelijk te kunnen maken, werd uiteindelijk met de Group Willy Naessens, een participatiepartner aangetrokken.

250 werknemers

Een goeie zet, want intussen telt het bedrijf al maar liefst 250 werknemers en is het zowat de belangrijkste vleeswarendistributeur van ons land.


"Ook als tachtiger was papa nog praktisch elke dag in het bedrijf te vinden. Het was zijn levenswerk. De laatste tijd was hij wat minder mobiel en dat vond hij verschrikkelijk. Hij wou er bij elke vergadering bij zijn. Als ik iets van hem heb geleerd dan is het om voor iedereen respect te hebben. Iemand met laarzen en een stofjas aan is niet minder dan iemand in een chique kostuum."

Nieuwe tegenslag

Voor Frank betekent het overlijden van zijn vader een nieuwe tegenslag. Hij werd eind vorig jaar nog het slachtoffer van een nachtelijke homejacking in Wortegem-Petegem waarbij voor een grote som aan geld en juwelen werden gestolen.


"We hebben gelukkig een hechte familie. Ik trek me ook op aan het feit dat hij is gestorven op de manier zoals hij het wou." De uitvaart van Frans Delmote zal woensdag om 11 uur plaatsvinden in de kerk van Wortegem.