Duizenden mensen genieten in stralende zon

42STE WORTEGEMSEN FEESTEN ZIJN SCHOT IN DE ROOS

Een man jongleert met brandende fakkels op het podium in de Processiestraat.
Ronny De Coster Een man jongleert met brandende fakkels op het podium in de Processiestraat.
Het organisatiecomité vzw Ons Dorp mag terugblikken op een geslaagde 42ste Wortegemsen Feesten. Zo zakten gisteren enkele duizenden mensen af naar de Processiestraat. Daar lag het centrum van de fun, maar toch toonden ook de cafés in de Waregemseweg zich tevreden. "We hadden het niet verwacht, maar het was een topeditie", aldus cafébazin Heidi van 't Pleintje.

Met de Dolle Wortegemsen Dag werd gisteren een punt gezet achter twee weekends Wortegemsen Feesten. De weergoden waren de organisatoren goed gezind, waardoor bijzonder veel volk afzakte naar de dorpskom van Wortegem.


"Ik schat toch dat vandaag al zo'n 3.000 bezoekers voorbij de kassa passeerden", glunderde voorzitter Ivan Speleers van de organiserende vzw Ons Dorp gisternamiddag.


Nieuw dit jaar was dat het straattheater niet langer in de Waregemseweg, maar op de site in de Processiestraat doorging, waar jaarlijks ook de feesttent staat opgesteld. Een goeie zet, zo bleek. "We wilden meer een festivalgevoel creëren en dat is gelukt. En bovendien werd er ook veel meer gedronken aan onze eigen bar, waardoor de inkomsten dit jaar wat hoger zullen liggen. Dat is ook nodig, want de artiesten voor het straattheater en de vedettenparade kosten ons al snel zo'n 30.000 euro."

Ook aan de allerkleinsten werd gedacht.
Ronny De Coster Ook aan de allerkleinsten werd gedacht.

Voor de hele familie

Naast een festivalgevoel moest het vooral ook een groot familegebeuren worden. Daardoor werd dit jaar nog meer ingezet op kinderanimatie. Zo werd naast de feesttent een heus kinderdorp opgetrokken, waar ook Bumba van de partij was.


"De kinderen vinden het geweldig", vertellen jeugdvriendinnen Laurence Delmote en Jolien Speleers. "Maar ook wijzelf vinden het bijzonder fijn. Wortegem leeft echt tijdens de Wortegemsen Feesten. En je loopt hier telkens een pak oude bekenden tegen het lijf."


Uiteraard geen Wortegemsen Feesten zonder Wortegemsen. Elke bezoeker kreeg aan de inkom onmiddellijk een Wortegemsen toegestopt om in de sfeer te komen. Liefhebbers van de citroenjenever konden ook terecht bij de mannen van de 'citroenkarre'.

Herman De Croo kwam ook een jenevertje proeven.
Ronny De Coster Herman De Croo kwam ook een jenevertje proeven.

Bijzonder druk

De café's in de Waregemseweg vreesden minder volk over de vloer te krijgen nu daar enkel nog een oldtimertreffen plaatsvond, maar dat bleek niet nodig te zijn. Ook zij kregen namelijk een pak volk over de vloer. "Ik had het niet verwacht, maar het is hier al een hele dag bijzonder druk", aldus Heidi van café 't Pleintje. "Niet iedereen blijkt bereid om 7 euro inkom te betalen voor de festiviteiten. Zij installeren zich liever op ons terras of aan de toog. Mij hoor je dus zeker niet klagen. Ook voor ons was het een topeditie."