"Verwerken met vallen en opstaan"

FRANK DELMOTE NEEMT LEVEN WEER OP NA GEWAPENDE HOMEJACKING

Frank Delmote laat zijn personenalarm niet meer los: "Druk ik drie seconden op de knop, dan weet de meldkamer dat ik in nood ben".
Foto Ronny De Coster Frank Delmote laat zijn personenalarm niet meer los: "Druk ik drie seconden op de knop, dan weet de meldkamer dat ik in nood ben".
"We zijn heel veel geld en waardevolle spullen kwijt. Maar véél erger is de mentale klap die we hebben gekregen", zegt Frank Delmote, die eind november het slachtoffer werd van gewapende en gemaskerde homejackers. "Na de feiten is de werking van het Buurt Informatie Netwerk (BIN) wel aangescherpt."

Een echte nachtmerrie was het die Frank Delmote (55) samen met zijn vrouw Hilde De Clercq (52) eind november beleefden in hun villa aan de Waregemseweg in Wortegem-Petegem. Frank woont naast het Franky Fresh Food, het vleesbedrijf dat hij enkele jaren geleden verkocht aan de Group Willy Naessens en waar hij nog altijd als vertegenwoordiger actief is.


Gemaskerde en met messen gewapende gangsters wekten Franky en zijn vrouw die bewuste maandagnacht uit hun slaap. De inbrekers moeten op dat moment al een tijd in het huis bezig zijn geweest, want toen Frank en Hilde onder bedreiging naar beneden stapten, stonden daar alle kasten al open. Alles wat waarde had, was er al uit verdwenen. Maar de gangsters hadden nog twee kluizen ontdekt die op slot waren.


"Was dat niet gebeurd, dan hadden ze ons allicht met rust gelaten en waren ze vertrokken met de buit die ze al hadden", gelooft Frank. Nadat de boeven uit een kluis op de slaapkamer 20.000 euro hadden meegegraaid, roofden ze ook de geldkoffer beneden helemaal leeg. "Als ze met een mes tegen je hoofd staan, doe je alles om die kerels zo snel mogelijk hun zin te geven, opdat ze zouden vertrekken", verzekert Frank.

rv

Mes tegen hoofd

"We zijn heel veel geld en waardevolle spullen kwijt. We schatten de waarde van de buit op ruim honderdduizend euro. Maar véél erger is de mentale klap die we hebben gekregen. De film van wat zich die nacht in ons huis heeft afgespeeld, blijft zich in ons hoofd maar herhalen. Die dreigende ogen door dat masker: ik zie ze nog alle dagen. Mijn vrouw zit er mentaal helemaal door. Ze krijgt psychologische bijstand, maar komt het trauma niet te boven. Ze durft nog amper het huis uit en kan over de feiten ook amper praten. Zondag gingen we naar de laatste tap van het café hier in de straat. Om er eens uit te zijn. Vijf minuten waren we daar, toen mijn vrouw in snikken uitbarstte. Ze kon de drukte niet aan. Overal waar veel mensen bijeen zijn, heeft ze schrik. Ik heb het ook moeilijk, maar probeer mijn gedachten te verzetten door te vluchten in mijn werk. Het is vallen en opstaan. Ik ben voortdurend op mijn hoede. Bij elke deur die ik open, hou ik er rekening mee, dat daarachter misschien iemand staat, die me zal aanvallen. Je kan je niet voorstellen hoe sterk en verlammend dat gevoel wel is. Nergens voelen wij ons nog veilig", getuigt Frank, terwijl hij een speciaal personenalarm laat zien. "Mijn vrouw en ik hebben dat nu altijd op zak. Dat toestel is gps-gestuurd. Druk ik drie seconden op de alarmknop, dan weet de meldkamer dat ik in nood ben en ziet de dispatching ook waar ik me bevind", toont Frank.


Zijn huis is intussen extra zwaar beveiligd. "Er staan nu overal sensoren, waardoor er al een alarm afgaat, wanneer iemand in de tuin komt. Ook de woning zelf is met een alarminstallatie beveiligd en in de ramen zit nu zelfs kogelvrij glas. We leven hier een beetje in een versterkte burcht.", bedenkt Frank.


Hij houdt er rekening mee, dat de gangsters in staat zijn om terug te keren.

Professionele inbrekers

"Ik heb de indruk dat ze ons kennen. Of beter: dat ze de link kennen tussen mij en het bedrijf. Ik vrees dat ze de handel en wandel van de hele bedrijvengroep in de gaten houden. Een collega van mij, die ook werkt voor de Group Willy Naessens, is onlangs met zijn auto tegengehouden door louche types die vroegen of hij auto's verkocht. Ik heb hier een tijd geleden ook kerels over de vloer gekregen met die vraag. Dit is georganiseerde misdaad", gelooft Frank.


"Aan de manier waarop die inbrekers hier tekeer gingen, zagen wij al dat het om 'professionelen' ging: ze waren zeer zelfverzekerd, kalm zelfs, maar ook ijzingwekkend dreigend. De politie, van wie ik de indruk heb dat die het onderzoek zeer grondig en gedreven voert, bevestigt dat wij niet met amateurs te maken hebben gehad. In het belang van het onderzoek vertellen ze me allicht niet alles wat ze al weten. Feit is wel, dat die kerels nog rond lopen", zegt Frank.

BIN

De spraakmakende homejacking bij de Delmotes heeft in Wortegem ook de algemene alertheid verhoogd. "De werking van het Buurt Informatie Netwerk (BIN) is aangescherpt. We hebben nu een systeem, waarbij alle aangeslotenen via WhatsApp onmiddellijk op de hoogte worden gesteld als iemand iets verdachts opmerkt en in dat sociale netwerk meldt", vertelt Frank.


Wortegem kreeg eerder dit jaar ook al af te rekenen met een inbrakengolf. Ook van die nachtelijke rooftocht zijn de daders nog op vrije voeten.