"Met messen naast ons bed"

HOMEJACKERS STELEN VOOR 100.000 EURO BIJ VLEESHANDELAAR FRANK DELMOTE

Bij een nachtelijke homejacking in Wortegem-Petegem hebben gangsters voor meer dan 100.000 euro aan geld en juwelen gestolen. "Ineens stonden ze met messen naast ons bed. We moesten mee om de kluizen te openen, ringen en horloges afgeven. Dit waren professionele overvallers", huivert slachtoffer Frank Delmote (55) zwaar aangeslagen.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe één van de daders vlak vòòr de homejacking op de villa van Frank Delmote wandelt over de parking van het aanpalende Franky Fresh Food, het vleeswarenbedrijf dat Frank enkele jaren geleden verkocht aan de Group Willy Naessen en waar hij nog altijd actief is.

De inbrekers waren helemaal vermomd. "Ze zijn via een raam van de garage naar binnen geklauterd. Ze moeten een hele tijd op de gelijkvloerse verdieping bezig geweest zijn, want alle kasten hadden ze geopend. En alles wat van enige waarde was, hebben ze meegegraaid.

Nadat ze gezien hadden dat er beneden een kluis stond, zijn naar onze slaapkamer gekomen om ons te komen halen", vertelt Frank.

Twee kluizen

"Ik werd wakker gemaakt en zag plots twee gemaskerde mannen naast mijn bed staan. Ze hadden beiden een groot mes bij, waarmee ze dreigend in mijn richting wezen. 'We willen al het geld', snauwden ze in een gebrekkig Nederlands. Ik moest met hen mee gaan. Eerst dwongen ze mijn vrouw om een kluis op de slaapkamer leeg te maken, waarin ongeveer 20.000 euro stak. Daarna werden we beiden onder bedreiging van die twee messen naar beneden gestuurd. Van onder hun bivakmutsen keken die twee ons met dreigende ogen aan. De horloges en juwelen die we droegen, moesten we afgeven. En dan moesten we een tweede kluis open. Daarin stak de hele collectie juwelen van mijn vrouw. Daar waren niet alleen heel dure, maar ook emotioneel waardevolle zaken bij. Ook onze portefeuilles, handtassen gsm's en een computer zijn we kwijt. Ze kieperden alles in een zak. Die werd naar buiten gegooid. Ik vermoed dat daar handlangers stonden om de buit weg te brengen", vertelt Frank.

Vreemde taal

Zijn zoon Niels (27) kon de politie bellen. "Ik werd wakker door stemmen in een vreemde taal. Toen ik ook mijn ouders hoorde praten, wist ik dat er iets niet pluis was. Toen ben ik naar buiten geslopen en heb ik de politie gebeld. 'No police', schreeuwde een van de gangsters, toen hij me zag. Ik maakte hem duidelijk dat ik al gebeld had en toen beslisten ze om te vertrekken. Tien minuten later stond de politie hier al, maar van de daders was geen spoor meer", vertelt Niels.

"Dit is het werk van professionele gangsters", gelooft Franks echtgenote Hilde De Clercq (52). "Toen ze ons uit ons bed zijn komen halen, moeten ze al lang beneden bezig geweest zijn. Allicht hebben ze een bedwelmend product gespoten, want onze hond, die toch een goede waker is, heeft geen kik gegeven. Die kerels waren akelig kalm, maar er was geen haar op mijn hoofd dat er durfde aan denken om me te verzetten. Ik weet nog altijd niet hoe ik erin geslaagd ben om die kluis open te krijgen, want ik was enorm bang. Ze waren in staat om ons te verwonden en wisten zeer goed waarmee ze bezig waren. Daar ben ik zeker van. We zijn héél veel kwijt, maar het is vooral een wonder dat we nog leven."

Frank Delmote, zeer aangeslagen na de overval, in zijn villa.
Ronny De Coster Frank Delmote, zeer aangeslagen na de overval, in zijn villa.
De villa van Delmote.
Ronny De Coster De villa van Delmote.
Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe één van de daders over de parking van Franky Fresh Food wandelt, naast de villa van Delmote.
Ronny De Coster Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe één van de daders over de parking van Franky Fresh Food wandelt, naast de villa van Delmote.