Wonen aan snelweg wordt pak stiller

NA JAREN DISCUSSIE KOMEN ER TOCH GELUIDSSCHERMEN LANGS E314 EN E34

Gillian Wendelen met zoontjes Arsen en Lenn wonen al 5 jaar vlak bij de snelweg.
De Freine Gillian Wendelen met zoontjes Arsen en Lenn wonen al 5 jaar vlak bij de snelweg.
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal toch geluidswerende muren plaatsen langs de E313 en de E34 in Wommelgem. Al jaren vraagt het gemeentebestuur maatregelen tegen het lawaai van de autostrade. De buurt reageert opgetogen.

Goed nieuws voor de mensen die langs de E34 en E313 wonen in Wommelgem. Het gemeentebestuur laat weten dat er geluidswerende muren komen. Dat heeft het bestuur afgedwongen bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). "We vragen dit al jaren bij het agentschap en zij hebben nu beloofd dat die muren er komen", zegt Bart Van Scharen, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. Die schermen zouden in de periode 2018-2019 al geplaatst kunnen worden en passen binnen het grotere project van de uitbreiding van de autosnelweg.

Rudy Van Winkel en kleindochter Jolanda, met op
De Freine Rudy Van Winkel en kleindochter Jolanda, met op

Buurt blij

"Langs beide rijrichtingen komt er een rijvak bij. Het agentschap kon nu niet anders dan ingaan op onze vraag", aldus de schepen. Overal waar woningen in de buurt van de snelweg staan, zullen de weringen geplaatst worden. De kosten zijn voor rekening van het Agentschap.


Gillian Wendelen is erg opgetogen met het nieuws. "Je zou dat eens moeten horen. Vooral tijdens de zomer is dat geraas storend. 's Nachts kan je niet met de ramen open slapen en rustig een boekje lezen in je tuin zit er ook niet in. Wij zijn dus erg blij met het nieuws dat die geluidswerende muren er komen", vertelt Gillian. Toen ze hier bijna vijf jaar geleden kwamen wonen wisten ze natuurlijk wel al dat er een snelweg voor hun deur lag. "Laat het mij zo zeggen. Wij zijn zo gelukkig met ons huisje en onze grote tuin dat we dat lawaai er graag bij nemen. Maar als het minder luid kan, gaan we dat zeker aanmoedigen." Ook Rudy Van Winkel en Jolanda Van Suetendael zijn blij. "Afhankelijk van hoe de wind staat hebben we al het lawaai. Maar wij wonen hier al vijftien jaar dus dat went wel. We hadden ons er trouwens al min of meer bij neergelegd dat die schermen er nooit zouden komen", zegt Rudy.

Overkapping

Tegelijk formuleerde het gemeentebestuur de vraag aan het AWV of het mogelijk is om de hele snelweg vanaf Ranst naar een -1 niveau te brengen in functie van de nieuwe bruggen. "Als we het verkeer vanaf Ranst in een sleuf kunnen laten rijden, zou dat het plaatsen van de nieuwe bruggen vergemakkelijken. Ik denk bijvoorbeeld aan brug vijf die uitgeeft op de Wijnegemsesteenweg", zegt Van Scharen. Volgens hem zou zo een sleuf ook al enorm helpen de geluidshinder terug te dringen. "Het zijn serieuze werken maar ze bieden wel heel veel mogelijkheden. Zo zou een overkapping in de toekomst eventueel mogelijk kunnen zijn." Maar zover is het allemaal nog niet. Het AWV bekijkt de vraag of het mogelijk is om het verkeer naar een -1 niveau te brengen. Het is afwachten wat de beslissing is.