"Tijd om iets terug te doen voor België"

TOT HAAR 13DE ANALFABEET, NU KOMT AFGHAANSE MARIYAM OP VOOR GROEN

Mariyam Safi: van vluchtelinge naar politica en juriste in spe.
Foto Benoit De Freine Mariyam Safi: van vluchtelinge naar politica en juriste in spe.
Mariyam Safi verliet op haar dertiende haar geboorteland Afghanistan om aan de terreur van de Taliban te ontsnappen. Ze leerde hier lezen en schrijven en had maar één doel: iets terugdoen voor de mensen. Bij de komende verkiezingen zal ze opkomen voor Groen Wommelgem.

Groen Wommelgem trekt op 14 oktober met Jan Herthogs als lijsttrekker naar de kiezer. Herthogs gaat voor een vierde termijn in de gemeenteraad en wil met zijn ervaring de nieuwkomers mee op weg zetten. "Onze kandidatenlijst is een mooi evenwicht tussen vertrouwde waarden en nieuwe gezichten. De lijst bevat mensen van uiteenlopende leeftijden, met zeer verschillende achtergronden en uit verschillende wijken van Wommelgem."

Taliban

Een van die nieuwkomers is Mariyam Safi (27). Op haar dertiende verliet ze haar geboorteland Afghanistan samen met haar mama en haar toen eenjarige zus. "Mijn papa vluchtte in 1999 voor de Taliban naar België. Omdat de tocht te gevaarlijk was, bleven mijn moeder, mijn zus en ik achter. Bovendien hadden we niet genoeg geld om samen op de vlucht te gaan voor de dictatuur van de Taliban. Eens mijn vader in België was, zou hij een verblijfsvergunning aanvragen en ons via gezinshereniging terug samenbrengen", vertelt Mariyam. Het zou nog vier, vijf jaar duren alvorens Mariyam, haar zus en moeder uiteindelijk in België zouden aankomen. "Toen de verblijfsvergunning van mijn vader in orde was, zijn we van Kaboel naar Iran gevlucht. Naar de Belgische ambassade om onze visa in orde te brengen. Dat is eigenlijk best snel gegaan. Zes maanden later landden we in Brussel."


Toen Mariyam in België aankwam, was ze analfabeet. "Ik was dertien jaar en ik kon niet lezen en schrijven. De Taliban verbood vrouwen naar school te gaan terwijl ik dat heel graag wilde. Het deed me veel verdriet mijn broertjes naar school te zien vertrekken terwijl ik thuis moest blijven." Uiteindelijk leerde de jonge tiener al snel lezen en schrijven in België. Toen wist ze al dat ze later in de politiek wilde gaan. "Ik ben België zo dankbaar voor de hulp die ze mij en mijn familie geboden hebben, dat ik op deze manier iets terug wil doen. Ik herinner me dat ik op mijn dertiende al zei dat ik politicus wilde worden, ook al was ik analfabeet." Die droom kan ze nu waarmaken vanop de tiende plaats op de lijst van Groen Wommelgem. Al hoeft de gemeentepolitiek geen eindpunt te zijn. "Ik zit in mijn laatste jaar Rechten aan de universiteit van Gent. Die studie heb ik bewust gedaan om later in de politiek te kunnen fungeren. Ik zie mezelf later op Vlaams en zelfs federaal niveau aan politiek doen. Stel dat de uitslag toch tegenvalt, dan werk ik mijn advocatuur af en zal ik mensen helpen als advocate."


Annemie Dierckx, Eva Pierets, Fons Lommelen en Patrick Bulens vervolledigen de top vijf.