'Ons bomma' nu ook in 't Engels

LIEDJE OVER MORTSELS BOMBARDEMENT LEEFT NOG HEEL ERG

Initiatiefnemers Lien en Bart, de kleinkinderen van Maria.
RV Initiatiefnemers Lien en Bart, de kleinkinderen van Maria.
Lien en haar broer Bart Kooijman hebben het liedje over hun bomma en het bombardement op Mortsel uit 1943 in het Engels uitgebracht. Ze doen dit twee jaar nadat ze de Nederlandstalige versie met clip voorstelden. "Dit bombardement leeft nu nog heel erg. Met de Engelstalige versie kregen we zelf reacties van uit Canada", geeft Lien aan.

Vandaag is het precies 74 jaar geleden dat Mortsel werd getroffen door een 'friendly fire' van Amerikaanse bommenwerpers. Het verdict was heel zwaar met 936 doden. Tot op de dag van vandaag leeft deze gebeurtenis nog heel sterk en blijft het een emotionele plaats in de stad innemen.


Maria Brants (88), de grootmoeder van Lien en Bart, was 74 jaar geleden in Ranst aan haar ouderlijke woning. Een aantal bommen vielen eveneens op de buurgemeenten waarbij Maria haar vader verloor en zelf raakte ze op haar zestiende zwaargewond aan haar benen.


"Ons bomma wou niet dat het verhaal van Mortsel vergeten werd en zo ontstond het idee om twee jaar geleden het liedje 'Ons bomma' met een clip over haar ervaringen van toen op te nemen", vertelt Lien.

Bomma Maria raakte zwaargewond bij het bombardement in 1943 op Mortsel.
RV Bomma Maria raakte zwaargewond bij het bombardement in 1943 op Mortsel.

Rijmen

Met hun muziekprojecten 'Den Grooten Oorlog tussen de Patatten' en 'Muur' dat in het najaar in première gaat, werken Lien en Bart rond Wereldoorlog I. "Voor de voorstelling van 'Den Grooten Oorlog tussen de Patatten' hadden we een nummer naar het Engels vertaald. Dat klonk zo goed dat we dit ook met het liedje over ons bomma hebben gedaan. Het vertalen was niet makkelijk want de Engels woorden rijmen uiteraard niet zoals de Vlaamse."


Het is uiteindelijk gelukt en ook grootmoeder Maria is in de wolken. "Ze vindt het natuurlijk tof, al heeft ze haar woning in Ranst moeten verlaten voor een woonzorgcentrum in Wommelgem. Ze is beginnend dementerend. Afhankelijk van haar toestand morgen (vandaag) zal het misschien de eerste maal zijn dat ze de verjaardag van het bombardement niet bewust meer zal meemaken."

Tot in Canada

Maar haar wens om het verhaal van het bombardement te verspreiden, zullen Lien en Bart alleen maar verder op zich nemen. "Door de Engelse versie hebben we ook positieve reacties gekregen van buitenlandse oorlogsorganisaties. Eén kwam zelfs uit Canada. Mogelijk mogen we in juni ook optreden tijdens het Folkestone Festival. Hiermee zetten we het verhaal van ons bomma toch verder en we zullen dit blijven doen met onze oorlogsprogramma in theaterzalen en in scholen. Ook het bombardement op Mortsel zullen we ieder jaar opnieuw blijven benadrukken. Want deze gebeurtenis blijft heel hard leven in de stad."


De Antwerpse en Engelstalige versie zijn terug te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=2De_IwZjccM enwww.youtube.com/watch?v=FYisErm7CIU.