"Nu of nooit voor nieuwe school"

BOUWPLANNEN OOGAPPELTJE NET OP TIJD KLAAR VOOR DEADLINE SUBSIDIEAANVRAAG

De gemeenteraad beslist donderdag of ze de nieuwe bouwplannen van basisschool 't Oogappeltje goedkeurt. Nadat het dossier in september nog wrevel had veroorzaakt, is er nu geen uitstel meer mogelijk. "Het is nu of nooit ", meent de burgemeester. De gemeente kreeg van de Vlaamse overheid tot 18 november om de subsidies aan te vragen.

De gemeenteschool in de Dasstraat staat al langer op de agenda van het Wommelgemse gemeentebestuur. Het schoolgebouw is verouderd, te klein en er zijn te veel mankementen. Sommige klassen hebben bijvoorbeeld nog enkele beglazing en een deel van de leerlingen zit momenteel in containerklassen. De ouderraad dringt daarom al langer aan bij het gemeentebestuur om werk te maken van de bouwplannen. Begin deze maand dienden de ouders nog een petitie met bijna 800 handtekeningen in bij het gemeentebestuur.

Die timing was niet toevallig gekozen, want het gemeentebestuur heeft tot 18 november als ze wil rekenen op subsidies. Normaal gezien zou het dossier al klaar moeten zijn, maar na de gemeenteraad in september werd de deadline uitgesteld en de gemeente vroeg toen ook uitstel. Nu is het dossier helemaal klaar en komt het donderdag opnieuw voor de gemeenteraad.

Aanpassingen

"We hebben een aantal noodzakelijke aanpassing doorgevoerd", verduidelijkt burgemeester Frank Gys. "Zo werd in het vorige plan bijvoorbeeld de speelplaats kleiner, terwijl de klassen groter werden. Dat vonden wij niet correct. Als er meer klasruimte is en meer kinderen komen, dan moet ook de speelruimte daaraan aangepast zijn."

2,6 miljoen

Dus gooide het bestuur de afgelopen twee maanden de plannen helemaal om. De voorkant aan de Dasstraat wordt vernieuwd, er zal een ruime fietsenstalling, hoofdingang en administratief gedeelte komen. Aan de kant langs de Adolf Mortelmansstraat komt dan een nieuwe vleugel met vijf kleuterklassen zodat de containerklassen weg kunnen. Detailschetsen zijn in primeur voorbehouden voor de gemeenteraad van donderdag, maar het bestuur maakt zich sterk dat dit plan beter is dan het vorige. "Nu donderdag is het natuurlijk nu of nooit", knikt burgemeester Gys. "De totale investering voor de nieuwe school wordt ongeveer op 2,6 miljoen euro geraamd waarvan zo'n miljoen eigen inbreng. Voor de rest rekenen we natuurlijk op subsidies van de Vlaamse overheid, waarvoor we tot 18 november hebben."

Zonder verrassingen zal donderdagavond het dossier goedgekeurd worden, waarna de concrete planningsfase kan beginnen. In mei 2017 zouden de werken van start gaan. De burgemeester maakt zich sterk dat de nieuwe school op 1 september 2018 in gebruik genomen kan worden. "Dat is nog altijd de streefdatum, wat normaal gezien moet lukken", besluit hij.

De gemeenteraad beslist donderdag of ze de bouwplannen voor gemeenteschool 't Oogappeltje goedkeurt.
Laenen De gemeenteraad beslist donderdag of ze de bouwplannen voor gemeenteschool 't Oogappeltje goedkeurt.