Wingene wil meer financiële steun voor pluimveehouders die dieren moesten ruimen door vogelgriep

De gemeenteraad van Wingene.
Sam Vanacker De gemeenteraad van Wingene.
Wingene dringt bij de overheid aan op een financiële tegemoetkoming voor pluimveehouders die proactief hebben ingegrepen bij het uitbreken van de vogelgriep dit voorjaar. Vooral West-Vlaanderen werd toen hard getroffen.

In het voorjaar hield het H3N1-virus lelijk huis in de West-Vlaamse pluimveesector. In Wingene kwamen negen bedrijven in de problemen. Toch maken alleen pluimveehouders die na 10 juli hun stallen ruimden aanspraak op een financiële compensatie. “In onze gemeente werden - na de publicatie van de maatregelen om de verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan - 58.000 dieren geruimd. Maar voor 11 juli waren dat er 580.000”, zegt gemeenteraadslid en pluimveehouder Stefaan Verhelle (CD&V). “Dat zoveel pluimveehouders dieren hebben geruimd  was ongetwijfeld het gevolg van de schadeloosstelling die het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen al in mei had aangekondigd. De bedrijven in kwestie likken nu hun financiële wonden.”

Landbouwschepen Hedwig Kerckhove (CD&V) treedt zijn partijgenoot bij. “Op 11 juni gaf toenmalig landbouwminister Koen van den Heuvel aan dat er een principeakkoord was om de getroffen bedrijven financieel te ondersteunen. Hiervoor zou een budget van 2,5 miljoen euro uitgetrokken worden, maar het bedrag lijkt ons ontoereikend. Alleen al in onze gemeente loopt de schade op tot 1,8 miljoen euro.” Het gemeentebestuur heeft ondertussen een brief gestuurd naar zowel federaal minister Denis Ducarme als naar Vlaams minister Hilde Crevits.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.