Vijf vogelbeurzen afgelast

OPHOKPLICHT KOMT HARD AAN BIJ LIEFHEBBERS

Carlos Vanhecke van Zang en Kleur Roeselare. Zijn doos vol uitnodigingen voor de beurs zal wellicht bij het oud papier belanden.
Joke Couvreur Carlos Vanhecke van Zang en Kleur Roeselare. Zijn doos vol uitnodigingen voor de beurs zal wellicht bij het oud papier belanden.
De nieuwe uitbraak van de vogelgriep in het Oost-Vlaamse Lebbeke heeft zware gevolgen voor onze vogelliefhebbers. De komende drie weekends moeten vijf vogelbeurzen afgelast worden. "Dit wordt een zware financiële dobber", zucht Roeselarenaar Carlos Vanhecke van vereniging Zang en Kleur.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kondigde aan dat alle pluimvee, zowel van professionelen als van hobbykwekers, verplicht binnen moet blijven of afgeschermd worden. Een erg ongelukkige timing, want het seizoen van de vogelruilbeurzen is net deze maand op zijn hoogtepunt. De volgende drie weekends hebben vijf verenigingen vogelbeurzen op de agenda staan in respectievelijk Hooglede, Sijsele, Wingene, Staden en Roeselare. Maar de vogels moeten binnen blijven, dus alle beurzen zijn afgelast. De organisatoren stellen teleurgesteld vast dat al hun harde werk voor niets is geweest. Eind februari begint het kweekseizoen al, dus de beurzen verplaatsen, is uitgesloten.

Willy Vandewalle van De Pestvogel Hooglede.
Sam Vanacker Willy Vandewalle van De Pestvogel Hooglede.

Promotie

"De telefoon staat roodgloeiend", zucht voorzitter Willy Vandewalle (79) van De Pestvogel Hooglede. Hun beurs, in samenwerking met de West-Vlaamse Parkietenclub, stond nu zondag gepland in De Gulden Zonne. Willy Vandewalle maakte de afgelopen maanden op alle beurzen in de provincie promotie en heeft zelfs een advertentieblok laten zetten in een vaktijdschrift. Allemaal voor niets. "Onze secretaris en ikzelf zijn bezig zoveel mogelijk mensen te verwittigen dat de beurs niet doorgaat. Deze morgen heb ik nog De Gulden Zonne gebeld of ze zondag een bericht aan de deur willen hangen." De Pestvogel Hooglede verwachtte zo'n 300 man. "We waren net een van de grootste beurzen van de provincie aan het worden", legt Willy uit. "Heel spijtig dus, maar ik begrijp de beslissing van de FAVV wel. Het is erg voor ons, maar als alle vogels met hun poten omhoog zouden liggen, zou het nog veel erger zijn."


Ook zijn Roeselaarse collega Carlos Vanhecke (81) van de vereniging Zang en Kleur zit erg verveeld met de zaak. Carlos organiseert in het derde weekend van februari voor de twintigste keer op rij de grootste voorjaarsbeurs van het land in het Klein Seminarie in Roeselare. Het is een van de laatste beurzen van het seizoen en er komt telkens zo'n 800 man op af. "Deze week had ik nog iemand uit Geraardsbergen aan de lijn die zou afkomen", zegt Carlos. "Er liggen hier trouwens 110 enveloppes met uitnodigingen klaar op mijn keukentafel. Ik ging ze vandaag (gisteren, red.) op de post doen, maar die zijn nu dus waarschijnlijk voor bij het oud papier."

Waterkans

Waarschijnlijk, want Carlos Vanhecke hoopt vurig dat het verbod tegen 19 februari, de start van de beurs, opgeheven wordt. "De FAVV heeft nog geen einddatum bekend gemaakt, dus er is misschien nog een waterkans. We wachten dus nog af, al vrees ik dat de ophokplicht minstens een maand zal duren."


Net als Willy is ook Carlos gaan flyeren op elke West-Vlaamse beurs en kocht hij advertentieruimte in vaktijdschriften. "Het verbod is erover", vindt Carlos. "In Lebbeke gaat het weliswaar om besmette siervogels, maar ik hoor dat ze al een zone van drie kilometer errond hebben afgebakend. Zo streng moeten ze hier dus echt niet meer zijn. De beurs zou perfect veilig zijn, want ook vinken en lijsters worden gekweekt en komen geringd en gekeurd op de markt. Wilde vogels, zoals eenden of fazanten, hebben wij niet. Maar er is niets aan te doen. Enige troost wel is dat het verbod niet in het najaar is gevallen. De beurzen in november en december zijn altijd groter dan die in het voorjaar."