Trendy kledij voor rolstoelgebruikers

JESSIE (35) EN SOFIE (31) LANCEREN KLEDINGLIJN VOOR MENSEN MET BEPERKING

Twee modellen presenteren de aangepaste broeken van de kledinglijn 'So Yes'.
Hannes Verstraete Twee modellen presenteren de aangepaste broeken van de kledinglijn 'So Yes'.
Sofie Ternest (31) en Jessie Provoost (35) lanceren met 'So Yes' een kledinglijn speciaal voor mensen met een fysieke beperking. "De zitbroek bijvoorbeeld is ontworpen voor mensen in een rolstoel: gemakkelijk aan en uit te doen, zonder zakken achteraan, met een elastiek en met diepere ritsen." De kledij is vanaf donderdag online te koop.

Sofie Ternest (31) uit Rumbeke en Jessie Provoost (35) uit Zwevezele hebben meer dan tien jaar ervaring als ergotherapeuten in AZ Delta. Zij weten heel goed dat mensen met een lichamelijke beperking specifieke behoeften hebben als het op kledij aankomt. "Iemand met een verlamde arm kan bijvoorbeeld moeilijk zijn of haar broek dichtknopen. Wie in een rolwagen zit, heeft vaak last van een afzakkende broek. Vrouwen met een blaassonde moeten iedere keer hun broek volledig uitdoen. En ga zo maar door", vertellen Sofie en Jessie. "In het revalidatiecentrum van AZ Delta gaven we patiënten de tip om hun kledij te laten aanpassen door een naaister, want er is gewoon geen modieuze kledij op maat van mensen met een beperking."

Jessie Provoost en Sofie Ternest.
Joke Couvreur Jessie Provoost en Sofie Ternest.

Zelfstandig

"Vorig jaar in oktober groeide dan het idee om zelf een lijn met aangepaste kledij op de markt te brengen", vertellen de twee. Het zaadje voor 'So Yes was' geplant, en vanaf donderdag is de collectie online te koop. "We hebben ons gefocust op broeken omdat mensen met een beperking daar de meeste problemen mee hebben. We hebben eerst prototypes gemaakt die via pasbeurten werden bijgeschaafd." De eerste collectie telt zes modellen in verschillende kleuren. "Ze zijn modieus, betaalbaar, comfortabel en praktisch", zegt Sofie. "Via onze collectie willen we de mensen helpen om zelfstandig te zijn én om zich trendy te kleden."

Extra stof achteraan

"Voor mensen die in een rolwagen zitten hebben we een zogenaamde 'zitbroek', voor anderen is er een stappersbroek, telkens in jeans en in een meer geklede versie", aldus Jessie. "De zitbroek is echt gemaakt op maat van iemand die voortdurend zit. De broek zakt door de extra stof achteraan helemaal niet af. Dankzij een rekker blijft hij precies op z'n plaats. De broek heeft geen achterzakken en dus ook geen drukpunten, maar wel vlot bereikbare zakken vooraan. Ook zijn de pijpen langer dan van een gewone broek en is het damesmodel uitgerust met een rits die veel dieper gaat, zodat plassen via een sonde probleemloos lukt. De stappersbroek heeft geen knopen of rits, maar is voorzien van een elastiek die onzichtbaar is zodra je een trui draagt."

Magnetische rits

Vanaf volgend jaar wil het tweetal ook bovenkledij op de markt brengen. In januari brengen ze alvast een jas met een bijzondere rits op de markt. "Het gaat om een magnetische rits die je met één hand kan dichtritsen. Ook willen we in 2017 een broek lanceren voor mensen met een beenamputatie. Die zal een iets wijdere pijp hebben en een rits aan de binnenkant van het been."


Alle kledij is vanaf donderdag te koop via www.so-yes.be. Op termijn maken Sofie en Jessie ook werk van andere verkooppunten.