Reizend kunstwerk op bezoek in Wingene

'De Mantelzorger' van kunstenaar Edwin Degelin in Wingene.
RV 'De Mantelzorger' van kunstenaar Edwin Degelin in Wingene.
Op het grasveld aan recreatiebad ‘De Alk’ kan je sinds kort het kunstwerk ‘De Mantelzorger’ van kunstenaar Edwin Degelin bewonderen. Het gaat om een werk dat in 2002 werd gemaakt op vraag van Samana (de vroegere ziekenzorg). Het werk reist al zeventien jaar door onze provincie.

‘De Mantelzorger’ bestaat uit een bankje met daarop twee mensen, waarbij de rechter persoon de linker steun biedt. Het kunstwerk is van de hand van Edwin Degelin uit Diest. “Het is destijds opgevat als een ode aan de vele vrijwillige mantelzorgers die dagelijks hulp verlenen aan hun zorgbehoevende partner, familielid, buur of vriend”, weet Noël Delaere van Samana. “In het begin hebben we even getwijfeld om het na verloop van tijd een vaste plaats te geven, maar eigenlijk willen we het zo lang mogelijk laten rondreizen zodat de inzet van de mantelzorgers blijvend in de kijker blijft staan. Per slot van rekening zijn mantelzorgers het fundament van onze gezondheidszorg. Zonder hen zou de zorg voor mensen die hulp nodig hebben, onmogelijk zijn’.’

Gemaakt van drie ton klokken

Opmerkelijk is dat het vervaardigd is uit recuperatiemateriaal. Als symbool voor de tijd die mantelzorgers spenderen aan zorg zamelden de 1.250 afdelingen van (het toenmalige) Ziekenzorg in 2002 liefst drie ton oude uurwerken en klokken in. Van die uurwerken en klokken maakte Degelin het kunstwerk. Nog opmerkelijk is dat Degelin zelf aan een chronische ziekte lijdt en zelf ook beroep doet op een mantelzorger.

Tot enkele weken geleden was het beeld ook al te zien aan woonzorgcentrum Maria ter Ruste in Zwevezele. Daarvoor stond het in Lichtervelde. Eind dit jaar houdt het nog even halt op het sportpark van Zwevezele om daarna te verhuizen naar een nieuwe gemeente.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.