Ramp voor klussende zestiger

MATERIAAL GEZINSBOND GAAT IN VLAMMEN OP BIJ PENNINGMEESTER

De brandweer blust het vuur in het atelier, op de hoek van de Kastanjelaan en de Beukenlaan.
Foto Jan Van Maele De brandweer blust het vuur in het atelier, op de hoek van de Kastanjelaan en de Beukenlaan.
Een korte maar hevige brand heeft gisterenmorgen in Zwevezele een klein atelier met bijhorende zolder in de as gelegd. Bewoner Freddy Naeyaert (64) die aan het klussen was, kon ontkomen, maar raakte wel bevangen door de rook. "Zoveel materiaal dat verloren is, dit is een ramp", zucht de man.

Het vuur brak rond kwart over acht uit in het atelier van Freddy Naeyaert, op de hoek van de Kastanjelaan en de Beukenlaan. "Ik ben logistiek verantwoordelijke van de Gezinsbond in Zwevezele en daarom staan in mijn atelier, dat ook gebruikt wordt als garage, nogal wat spullen opgeslagen van de Gezinsbond", vertelt de 64-jarige man. "Om de glazen van de vereniging wat beter te kunnen stockeren en vervoeren, wilde ik houten bakken maken. Omdat het frisjes was, maakte ik eerst de houtkachel aan in mijn atelier. Even later was er brand rond de kachel, ik weet nog altijd niet hoe dat kon. Snel gooide ik wat doeken op het vuur, maar dat haalde weinig uit. Daarop besloot ik te redden wat er te redden viel. Mijn auto kon ik nog naar buiten rijden en ook twee elektrische fietsen zijn gered, maar daar stopte het. Het vuur verspreidde zich razendsnel, ik kon niet meer naar binnen. Een overbuurvrouw die de rook had gezien, belde de brandweer."

Duizenden euro's

De bewoner moest machteloos toekijken hoe de vlammen alles verteerden. "Ik kan niet zeggen voor hoeveel duizenden euro's aan degelijk werkmateriaal er in mijn atelier stond", zucht Freddy. "Sommige spullen zijn eenvoudigweg niet te vervangen. Van mijn koersfiets schiet haast niks over. Ook de cementmolen die ik drie jaar geleden kocht om te gaan verbouwen bij de kinderen, is reddeloos verloren."


Het doet Freddy pijn om naar de ravage te kijken. "Ik draag altijd goed zorg voor mijn materiaal, alles was in perfecte staat. Ook alle spullen van de Gezinsbond die netjes gestapeld stonden op rekken, zijn verloren."

Mariabeeld gered

Opmerkelijk: een Mariabeeld dat aan de muur bevestigd was, net boven de kachel waar de brand ontstond, bleef gevrijwaard. "Niet te vatten", zegt Freddy. "Is dat omdat wij gelovig zijn? Je zou het haast gaan denken."


Boven het atelier is ook nog een grote zolder. "Ik durf niet te gaan kijken hoe de toestand daar is, maar volgens de brandweer is de schade op zolder ook aanzienlijk. Dit is een tegenslag van jewelste", besluit de man.