Psycholoog moet voor rechter verschijnen voor schending beroepsgeheim in dossier rond kasteelmoord

De psycholoog zou z'n boekje te buiten zijn gegaan in het dossier rond de kasteelmoord.
belga De psycholoog zou z'n boekje te buiten zijn gegaan in het dossier rond de kasteelmoord.
De Brugse raadkamer heeft psycholoog J.M. uit Damme naar de correctionele rechtbank verwezen voor schending van zijn beroepsgeheim. Het parket en de familie Saelens verwijten de man in het dossier van de kasteelmoord verslagen te hebben overgemaakt aan onder andere de verdediging van opdrachtgever André Gyselbrecht. J.M. ontkent dat.

De getuigenis van psycholoog J.M. veroorzaakte op het proces van de kasteelmoord al heel wat commotie. De man vertelde honderduit over gesprekken die hij gehad heeft met slachtoffer Stijn Saelens en zijn echtgenote Elisabeth Gyselbrecht. Hij noemde Saelens onder andere asociaal en stelde ook dat hij meermaals incest pleegde. Voor die getuigenis wordt de psycholoog niet vervolgd. De familie Saelens diende wel klacht in omdat de psycholoog tijdens het onderzoek verslagen van sessies met Elisabeth Gyselbrecht overmaakt zou hebben aan onder andere de advocaat van haar vader André. 

Bij die bewuste sessies was ook Stijn Saelens verschillende keren aanwezig. Een van de verslagen werd onder andere in augustus 2013 neergelegd voor de KI in Gent door de verdediging van dokter Gyselbrecht in een poging hem voorwaardelijk vrij te krijgen. Volgens de familie Saelens schond psycholoog J.M. daarmee zijn beroepsgeheim. Ook het Brugse parket is die mening toegedaan en vroeg woensdagmorgen met succes de verwijzing van J.M. naar de correctionele rechtbank. De psycholoog beweert dat hij zijn beroepsgeheim niet geschonden heeft aangezien Saelens geen patiënt van hem was. Mailverkeer zou echter het tegendeel uitwijzen.