Oppositie wil dat bestuur toelage voor MUG-helikopter verdubbeld

De gemeenteraad van Wingene
Sam Vanacker De gemeenteraad van Wingene
Het CD&V-gemeentebestuur en oppositiepartij N-VA voerden maandag een discussie over de toelage aan de MUG-helikopter. N-VA wil de gemeentelijke bijdrage optrekken, maar volgens CD&V doen de gemeentebesturen nu al een mooie duit in het zakje en is het aan de regering om de financiering te regelen.

“Veiligheid is een hoofdtaak van de overheid en ook in onze gemeente heeft de helikopter al verschillende keren het verschil gemaakt tussen leven en dood”, zegt oppositieraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA). “Wingene halveerde in 2014 de gemeentelijke bijdrage van 4.260 naar 2.126,10 euro. Wij stellen voor dit bedrag terug op te krikken naar 4.260 euro, omgerekend dertig eurocent per inwoner. Financieel kunnen we dat zeker dragen.”

CD&V vindt dat Wingene met een bijdrage van 2.112,50 euro al boven het gemiddelde zit. “Dat we te weinig zouden doen in Wingene is onzin”, reageert schepen Brecht Warnez (CD&V). “We investeren 0,15 euro per inwoner, dat is meer dan het provinciaal gemiddelde van 0,10 euro. CD&V West-Vlaanderen ijvert al jaren voor een financiering op federaal niveau, maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block weigert echter die hulp. De financiering verloopt trouwens hoofdzakelijk dankzij de steun van de CD&V-gemeentebesturen.”

Verhoye ging ermee akkoord dat er een structurele, federale oplossing moet komen voor de MUG-heli. “Wel hopen we dat de gemeente een pioniersrol op zich neemt en de bijdrage toch optrekt. Misschien dat de geesten nog wat moeten rijpen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.