Natuurpunt De Torenvalk neemt het op voor Agentschap Natuur en Bos rond geplande kap in Vagevuurbos

Natuurpunt De Torenvalk staat achter de beslissing van het Agentschap Natuur en Bos om elfduizend bomen te kappen in het Vagevuurbos in Wingene. Tegen die plannen is al heel wat commotie ontstaan.

“We stellen vast dat er heel wat protest is tegen het kappen van bomen in het Vagevuurbos, maar het Agentschap voor Natuur en Bos staat al sinds de jaren negentig in voor het beheer van het gebied en levert prima werk. Het bos is geëvolueerd van een afgesloten jachtterrein met monotone naaldbomen naar een toegankelijk en gevarieerd bos. Ook de biodiversiteit is toegenomen en het Vagevuurbos is een pareltje in een natuurarme streek”, vinden Danny Depauw en Noël Lievrouw van De Torenvalk.

Communicatie

“We betreuren dan ook dat het Agentschap voor Natuur en Bos en het beheer van het Vagevuurbos via sociale media en pers in diskrediet gebracht worden. We vertrouwen het ANB en steunen het beheer ten volle. Wel lijkt het ons belangrijk dat er bij zulke grote ingrepen in het bos goed gecommuniceerd wordt.”

Enkele ongeruste inwoners sloegen vorige dinsdag alarm nadat markeringen opdoken op verschillende bomen in het Vagevuurbos. Bleek dat er elfduizend bomen zouden worden gekapt, waarna het gemeentebestuur liet weten dat het van niets wist. Op een inderhaast bijeengeroepen vergadering  gaven Klaar Meulebrouck en Frans Vannevel van ANB uitleg. “Het gaat om een uitdunning van het bosbestand, er worden niet zomaar bomen gekapt. We gaan uitheemse soorten vervangen door inheemse. De ene soort verstikt namelijk de andere. Een boom heeft tot twintig meter rond zich nodig om uit te kunnen groeien tot een kolos. Als je een bos volledig laat dichtgroeien, stopt het net met groeien. Zo’n kap mag soms drastisch lijken, maar er schuilt wel degelijk een logica achter.”

Klaar Meulebrouck en Frans Vannevel van het Agentschap Natuur en Bos krijgen bijval van De Torenvalk
Joke Couvreur Klaar Meulebrouck en Frans Vannevel van het Agentschap Natuur en Bos krijgen bijval van De TorenvalkReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.