Jongeman riskeert 18 maanden cel voor steekpartij met pincet in asielcentrum: “Hij werd gepest door het slachtoffer”

De rechtbank in Brugge.
Benny Proot De rechtbank in Brugge.
Een jonge Albanees hangt een effectieve celstraf van 18 maanden boven het hoofd voor een steekpartij in het asielcentrum van Wingene. Adrian C. stak een andere vluchteling met een pincet in zijn buik. Volgens zijn advocaat werd hij gepest door het slachtoffer.

Twee Albanezen kregen het op woensdag 24 juli 2019 in hun kamer aan de stok met een 20-jarige Soedanees. Het ging om een banale discussie over muziek, maar die liep uit de hand. Adrian C. greep een pincet en stak in het tumult het slachtoffer in de buik. De Soedanees werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeerde niet in levensgevaar. De twee Albanezen, amper 19 en 20 jaar, werden door de onderzoeksrechter aangehouden. Een van hen mocht al snel de gevangenis verlaten omdat hij gewoon aanwezig was in de kamer. De man werd een maand geleden ook buiten vervolging gesteld door de raadkamer.

Adrian C. moest zich dinsdagmorgen wél voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor slagen en verwondingen. Het openbaar ministerie vorderde voor de man een effectieve celstraf van 18 maanden. De verdediging drong aan op een straf met uitstel. Volgens de advocaat van de Albanees werd zijn cliënt gepest door het slachtoffer, maar is hij voor de rest een brave jongen. Uitspraak op 21 april.