"Dicht bij huis kunnen trainen, is een troef"

DELFINE PERSOON OVERWEEGT TOCH NAAR GITS TE TREKKEN

Sportschepen Lieven Huys, Delfine Persoon en Persoons trainer Filiep Tampere aan de locatie waar in Wingene de bokszaal zou komen.
Foto Couvreur Sportschepen Lieven Huys, Delfine Persoon en Persoons trainer Filiep Tampere aan de locatie waar in Wingene de bokszaal zou komen.
De kans is groot dat Delfine Persoon met Boxing Team Houtland toch naar haar thuisgemeente Hooglede trekt. Er zijn nog geen knopen doorgehakt, maar Persoon toont interesse in een leegstaande loods in Gits. De geplande nieuwe boks-zaal in Wingene heeft er plots een te duchten concurrent bij.

Delfine Persoon bokst al jaren in een zaal achter café De Boksneuze aan het station van Lichtervelde. Naarmate ze de successen aaneenreeg en de wereldtitels elkaar in sneltempo opvolgden, ging ook het ledenaantal van de club de hoogte in. Daardoor kampt de club sinds twee jaar met plaatsgebrek. Er ontstond een zoektocht naar een nieuwe locatie. Eerst in Lichtervelde, maar daar zag de gemeente het niet zitten een boksring in te passen in de nieuwe sporthal. Ook Hooglede en Wingene kwamen met een voorstel op de proppen, maar uiteindelijk trok die laatste gemeente aan het langste eind. Maar nu komt Hooglede toch weer in het vizier. "Er is nog niets beslist", benadrukt de bokskampioene. "We moeten nog samen zitten met onze sponsors en ik wil geen ruiten ingooien, maar uiteraard zou ik liefst zo dicht mogelijk bij huis kunnen boksen. Woensdag ben ik gaan kijken naar de loods in Gits en het ziet er niet slecht uit. Of we er heen gaan, zal afhangen van de huurprijs. Per slot van rekening zijn we maar een kleine vzw en het moet financieel haalbaar blijven. Ik heb een fulltime job en als de club in Gits zit, kan ik veel sneller de deuren van de zaal openen na het werk. Dat is toch een belangrijke troef."

Zoektocht

Sportschepen Frederik Sap (Open Vld) wil de locatie van de loods nog niet kwijt, maar bevestigt wel het nieuws. "Zelfs nadat Persoon had bekend gemaakt datze met haar boksclub van Lichtervelde naar Wingene zou verhuizen, zijn we blijven zoeken naar een geschikte plaats in Hooglede. Die zoektocht heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Het is een ruime locatie die een oplossing kan bieden voor het plaatsgebrek in Lichtervelde, terwijl het voor Delfine interessanter is op drie kilometer van haar deur te trainen dan op dertien kilometer."


Lieven Huys (CD&V), de Wingense tegenhanger van Sap, heeft ook vernomen al dat er een alternatieve locatie op tafel ligt. "Het zou spijtig zijn als ze nu toch naar Hooglede trekt", reageert hij. "Nochtans hebben we al regelmatig samen rond de tafel gezeten, maar de onderhandelingen bleven achteraf gezien misschien wel wat aanslepen."

Subsidies?

Mogelijk pijnpunt zijn de aangekondigde subsidies voor de nieuwe zaal. De provincie had tweehonderdduizend euro beloofd voor de nieuwbouw in Wingene, die 450.000 euro zou kosten. Dat bedrag zal nu aangepast moeten worden in functie van de kosten van een (goedkopere) renovatie in Gits. "Dat klopt, maar we hebben nog geen contact gehad met de provincie", weet Sap. "Daar ga ik dus geen commentaar op geven."

Snel

Feit blijft wel dat de kosten voor de nieuwe zaal voor eind 2017 gemaakt moeten zijn, anders dreigt het geld verloren te gaan. Een nieuw subsidiedossier indienen voor de renovatie in Gits wordt in elk geval moeilijk, want vanaf 2018 verdwijnen die subsidies voor sportinfrastructuur. "Het zal erop aankomen goede afspraken te maken, maar alles kan snel gaan", gaat Sap verder. "Eerst moeten de eigenaar en Delfine een overeenkomst bereiken, maar de mogelijke locatie is in goede staat. Verwarming en airco's installeren en aanpassingswerken uitvoeren, is minder werk dan een gebouw van nul optrekken. Verder is het een kwestie van administratie."