VIDEO. Politie ontruimt fuif in zaal Zappa, maar feestvierders gaan door zonder muziek

Een foto van het feestje in de Zappa.
RV / Facebook Een foto van het feestje in de Zappa.
De politie van Antwerpen heeft vrijdagnacht iets na 1.30 uur een fuif in de Zappa op het Kiel laten stilleggen na openlijk drugsgebruik van de fuifgangers. Volgens de politie werd er ongegeneerd cannabis, cocaïne en zelfs ketamine gebruikt. Na het stilleggen van de muziek is de politie ook moeten overgaan tot het ontruimen van de zaal. De organisatie betreurt het hele gebeuren. “We voelen ons wat geviseerd, want partydrugs komen overal voor.”

Where’s Wally Soundsystem heeft als uitvalsbasis Aarschot, maar had vrijdagavond een feestje gepland in de zaal Zappa op het Antwerpse Kiel. Wally Goes Acid IV lokte aardig wat volk. De politie had ook al een tijdje het feestje op de radar gezet omdat er voor (drugs)overlast werd gevreesd. Daarom waren er ook flink wat undercoveragenten aanwezig van het DOT-team (drugsondersteuningsteam).  

“Cannabis, wit poeder, ketamine: het werd allemaal openlijk gebruikt”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de politie Antwerpen. “Diegenen die we betrapt hebben, hebben we meteen een minnelijke schikking laten betalen en de drugs zijn uiteraard in beslag genomen. We hebben de organisatie de kans gegeven om in te grijpen, maar het beterde niet. Niemand leek echt de intentie te tonen om te stoppen. Daarop hebben we beslist het evenement te laten stilleggen.” 

Ontruimd

Na het stilleggen van de muziek trok de politie zich naar eigen zeggen opnieuw terug zodat het publiek zelf naar buiten kon komen. 

“Maar uiteindelijk zijn we toch terug naar binnen moeten gaan”, zegt Wouter Bruyns. “Bleek dat het feestje eigenlijk gewoon verder ging, maar dan zonder muziek. Maar er werd nog altijd bier getapt en dergelijke. Daarop hebben we dan inderdaad beslist om de zaal te ontruimen. We moesten dit doen want anders vrezen we dat het echt uit de hand zou gelopen zijn. We hebben geen arrestaties verricht omdat we het niet op de spits wilden drijven.”

Geviseerd

De organisatie zit ook verveeld met de situatie. 

“Van het openlijk drugsgebruik waren we echt niet op de hoogte”, klinkt het. “Wij proberen ook om maximaal mee te werken aan preventie rond drugsgebruik. Dat hebben we ook openlijk gecommuniceerd aan de politie vooraf. Wij werken altijd samen met Safe ‘n’ Sound, een organisatie die zich inzet rond alcohol, partydrugs, gehoorschade en veilig vrijen. We hadden ook extra security voorzien om iedereen te fouilleren.”

De organisatoren hebben dan samen met de politie beslist om alles stil te leggen. Ze ontkennen ook niet dat er toch nog iets gedronken werd. 

“Om dit zo rustig en veilig als mogelijk te laten verlopen midden in de nacht heeft het ons enige tijd gekost om iedereen te laten vertrekken. Hier hebben we inderdaad om de gemoederen te bedaren de feestgangers de mogelijkheid aangeboden om nog een laatste drankje te consumeren en de zaal vredig te verlaten.” 

De organisatie betreurt dat het op deze manier is moeten verlopen. “We hebben hier enorm veel werk, goede wil, tijd en geld ingestoken om er een mooi feest van te maken”, vertellen ze. 

“Dat het op deze manier is afgelopen, betreuren we echt. We zijn in de toekomst nog meer bereid om mee te werken aan preventie tegen drugsgebruik. We zijn ook honderd procent tegen het gebruik. Dit schaadt niet alleen jezelf, maar ook het evenement waar je je bevind als feestganger. Desondanks voelen we ons als organisator in dit muziekgerne wel geviseerd. Partydrugs en dergelijke zijn er overal van het plaatselijke studentenfeest tot in de dancings. Dit uitvergroten tot één of enkele muziekgenres is enkel een zondebok  zoeken.”

Toekomst onzeker

Of er in de toekomst nog feestjes volgen, is nog niet zeker. Heel wat bezoekers vragen ook om terugbetaald te worden. 

“We bekijken wat de opties zijn. Logischerwijs was het feest net als voor de feestgangers voor ons ook een kostelijke avond. Eens alle rekeningen en kosten duidelijk zijn, zullen we bekijken of er terugbetalingen kunnen gebeuren. Maar dan zullen we ook bekijken  of onze organisatie en onze evenementen nog wel kunnen blijven bestaan. Voorlopig is hier te weinig duidelijkheid over om hier al beslissingen in te kunnen nemen.” 

De organisatie wil ook één roddel uit de wereld helpen. “Tijdens onze vorige evenementen is er nog nooit iets misgelopen. Daar zijn nog nooit ambulances of politie ter plaatse moeten komen.”

Er kwamen heel wat reacties op het stilleggen.
Repro Toon Verheijen Er kwamen heel wat reacties op het stilleggen.
screenshot8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ruben Schepers

  Triestig dat ze undercover's op een feestje moeten zetten! Waarom niet gewoon de mens gerust laten? Drugs of niet dit soort feestjes zijn altijd geweldig en iedereen houd van elkaar. 1 community!!!! De mens moet dringend eens in opstand komen voor het verbieden van dingen GVD onnozelaars

 • Cliff Verhaegen

  Tegenwoordig mag er niks meer, allemaal thuis blijven als brave burgers dat is wat ze willen, triestig om te zien wat ze ons allemaal ontnemen en dan bedoel ik alles in het algemeen, dit mag niet dat mag niet en ga zo maar voort.!!!

 • Jos Dupont

  Maak de straffen voor drugsdealer en gebruikers veel veel hoger ! Doe er wat aan , in plaats ze op te pakken en direct weer vrij te laten kakkers van politici !! Voor veel andere meer onschuldige dingen hebben jullie anders wel wetjes klaar met dwangsommen enz.

 • Mattias Oversteyns

  Het zijn de bezoekers die de drugs gebruiken waardoor het gedaan was met het feestje. Waarom zou je dan als organisator een terugbetaling zelfs nog overwegen.

 • Stan Rothstock

  Laat de jeugd toch eens feest.....