Verloren bril verraadt verkrachter

ABDEL E.A. RISKEERT 5 JAAR VOOR AANRANDING ÉN BEROVING MEISJES

Beklaagde Abdel E.A. (26) uit Mortsel.
Foto RV Beklaagde Abdel E.A. (26) uit Mortsel.
Een verkrachter uit Mortsel hangt vijf jaar cel boven het hoofd. Abdel E.A. (26) maakte in Wilrijk en Hove twee slachtoffers, die hij na het seksuele geweld van hun fiets, handtas en portefeuille beroofde. Een verloren bril deed de beklaagde de das om.

Stiekem hadden de slachtoffers en hun families gehoopt dat Abdel E.A. op zijn proces een knieval zou doen. Dat hij de brutale feiten zou toegeven, en wie weet, zijn excuses zou aanbieden. Maar niets van dat. De twintiger ontkent nog steeds met klem dat hij twee jonge vrouwen van 22 en 23 heeft aangevallen en misbruikt. Erger nog, Abdel E.A. wentelt zich in melodramatisch zelfbeklag. "Al vijf maanden zit ik in voorhechtenis", sakkerde hij. "Mijn vrienden ben ik kwijtgeraakt, mijn appartement ook. Mijn goede leventje van vroeger, dat is weg."


Abdel E.A. wordt verdacht van twee zware zedenmisdrijven: een verkrachting én een poging daartoe. Op 21 april 2017 sloeg hij voor het eerst toe op de Groenenborgerlaan in Wilrijk.

Weg met fiets

Toen het 23-jarige slachtoffer na een avondje stappen de deur van haar ouderlijk huis wilde openen, greep Abdel E.A. haar bij de haren en gooide haar tegen de grond. Daar ontstond een hevige schermutseling, waarbij de verkrachter zijn bril verloor. Dat weerhield Abdel E.A. er niet van om te blijven proberen. Omdat de jonge vrouw zo hevig bleef tegenspartelen, hield Abdel E.A. het na twintig minuten voor bekeken. Hij vluchtte weg met haar handtas en portefeuille.


Amper een maand later, op 25 mei 2017, pleegde Abdel E.A. zijn tweede feit. Op de Parklaan in Hove sleurde hij een 22-jarige vrouw van haar fiets en pakte haar gsm af. Het slachtoffer was op weg naar jeugdhuis Tjok. Deze keer lukte het Abdel E.A. wél om zijn slachtoffer te verkrachten. Na de feiten stal de dader de fiets van de jonge vrouw en vluchtte ermee weg.

DNA-materiaal

Het was de verloren bril in de Groenenborgerlaan die de speurders op het spoor van Abdel E.A. brachten. Ze konden achterhalen dat de jongeman het montuur in een optieker in Borsbeek had besteld. En er doken nog meer bewijzen op. Zo werd de portefeuille van het eerste slachtoffer op amper 300 meter van de woonplaats van Abdel E.A. teruggevonden, zaten zijn vingerafdrukken op de gsm en de fiets van zijn tweede slachtoffer én werd zijn DNA-materiaal op beide slachtoffers teruggevonden.


Ondanks de loodzware bewijslast blijft Abdel E.A. dus ontkennen. En dat stoorde de openbaar aanklager Tamara Muylle duidelijk ook. Zij vorderde vijf jaar effectieve gevangenisstraf en de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van vijf jaar.

"Seksueel roofdier"

"De beklaagde is een seksueel roofdier", aldus Muylle. "Hij verrast zijn slachtoffers, viert zijn lusten bot en laat hen nadien totaal in shock achter. Hij neemt op geen enkele wijze zijn verantwoordelijkheid."


De slachtoffers en hun ouders stellen zich burgerlijke partijen en eisen forse schadevergoedingen. "De slachtoffers vrezen dat dit trauma hen voor de rest van hun leven zal achtervolgen", pleitte advocaat Tom De Meester. "Ze zijn belemmerd in hun vrijheid: nooit zullen ze meer gerust zijn." Uitspraak volgt op 21 november.