Rechter geeft stad gelijk in zaak stadsboerderij Wilrijk. Consessiehouder Greenmarx gaat in beroep

Pieter Marx. Een punt van discussie was een asbestbuis die door de stad werd gelegd
Klaas De Scheirder Pieter Marx. Een punt van discussie was een asbestbuis die door de stad werd gelegd
De stad Antwerpen heeft gelijk gekregen in de zaak rond de stadsboerderij in Wilrijk. De rechter oordeelt dat Greenmarx zich niet hield aan de afspraken in het contract. Dat betekent dat concessiehouder Greenmarx de site moet verlaten. Pieter Marx laat weten beroep te hebben aangetekend tegen het vonnis.

In 2015 gingen Pieter Marx van Greenmarx en de stad Antwerpen een overeenkomst aan voor de uitbating van de voormalige kinderboerderij van boer Karl in Wilrijk. Het moest een sociaal project worden met aandacht voor sociale doelgroepen. Maar al snel staken de eerste problemen de kop op en die leidden tot gekibbel tussen Marx en de stad. Marx verweet de stad gesjoemel met het contract en leugens over aanwezige bodemverontreiniging, de stad verweet Marx op haar beurt dat hij zich niet hield aan de contractuele afspraken. Uiteindelijk trok de stad naar de rechtbank om het contract te laten ontbinden. De rechtbank geeft de stad nu gelijk.

In november 2017 was het hommeles over de stadsboederij. Toen werd een dood varken in het zicht van de bezoekers gelegd.
Johan Peeters / RV In november 2017 was het hommeles over de stadsboederij. Toen werd een dood varken in het zicht van de bezoekers gelegd.

“De rechtbank heeft ons over de hele lijn gelijk gegeven. Dat vonnis is er en nu moeten we samen met het district Wilrijk naar een oplossing zoeken. Dat betekent een nieuwe concessiehouder zoeken zonder dat het de stad iets kost. Ik denk dat de stad vooral voor andere financiële uitdagingen staat en dat het openen van een stadsboerderij niet tot haar kerntaken hoort”, zegt schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a).

Beroep

Maar dat betekent niet dat de stadsboerderij nu snel opnieuw de deuren zal openen onder een andere concessiehouder. Pieter Marx geeft aan in beroep te gaan tegen het vonnis. “We waren verrast door de uitspraak omdat we denken dat er door de stad grote fouten zijn gemaakt. Daarom gaan we in beroep. Ik heb altijd gezegd dat ik het project wil verderzetten en daar blijf ik aan vasthouden”, reageert Pieter Marx. “Wij vinden het heel jammer dat het op deze manier moet want dat betekent dat de stadsboerderij misschien nog twee jaar dicht kan blijven. We hadden het graag anders gezien.”

We zijn het erover eens dat dit project een flagrante mislukking is. Dit wil je niet nog eens

Tom Meeuws

Om die reden wil schepen Meeuws zich niet vastpinnen op een termijn binnen welke een nieuwe concessiehouder moet worden aangesteld. “We zijn het erover eens dat dit project een flagrante mislukking is. Dit wil je niet nog eens en daarom moeten we alle mogelijke opties bekijken in samenspraak met het district Wilrijk.”

Meeuws wil wel dat de boerderij een sociaal-economisch project wordt. “Het is niet de kerntaak van de stad om het project te financieren, het is wel haar kerntaak dat stadskinderen leren hoe het leven op een boerderij er aan toe gaat. En dat moet het doel zijn van de stadsboerderij in Wilrijk.” 

Pieter Marx (tweede van links) met zijn team en schepen Nabila Ait Daoud (vierde van links) tussen de schapen op de stadsboerderij. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht.
Laenen Pieter Marx (tweede van links) met zijn team en schepen Nabila Ait Daoud (vierde van links) tussen de schapen op de stadsboerderij. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.