Leerlingen Sint-Ursula-Instituut bouwen 100 nestkasten in strijd tegen eikenprocessierups

De leerlingen bouwden de voorbije weken heel wat nestkastjes
Sint Ursula instituut. De leerlingen bouwden de voorbije weken heel wat nestkastjes
Elk jaar is het opnieuw een groot probleem: processierupsen die in groten getale zich nestelen in bomen en zorgen voor huidirritaties als je ermee in aanraking komt. Leerlingen van het Sint-Ursula-Instituut Wilrijk bouwden 100 nestkastjes om zo de populatie terug te dringen.

Onderzoek toont aan dat het plaatsen van nestkasten voor mezen de opmars van de eikenprocessierups kan terugdringen. En dat zette de leerlingen en leerkrachten aan het denken. “Wat als we nu eens massaal nestkasten bouwen?”

De provincie Antwerpen bracht het enthousiaste leerkrachtenteam in contact met Jef Lauwers, domeinwachter en natuurkenner van het Rivierenhof. Jef was zeer verheugd met de ontwikkeling van 100 nestkasten en was zeer benieuwd naar de slaagkansen van het project. Vorig jaar zorgden de brandharen van de eikenprocessierups voor veel hinder bij bezoekers in het Rivierenhof.

Gepersonaliseerde nestkastjes

Na de bestelling van 1.020 op maat gezaagde plankjes en meer dan 3.000 schroeven zit het project momenteel in de productiefase. “Niet alleen het vak techniek neemt met de bouw van de nestkasten het project voor zijn rekening. Ook tijdens andere vakken wordt de ecologische bestrijding van de eikenprocessierups belicht. Tijdens P.O. worden de nestkastjes gepersonaliseerd met een pyrograaf om het gebruik van verf te vermijden. Ook het directieteam is zeer betrokken bij het project en ondersteunt haar leerkrachten met de nodige middelen”, vertelt Annelies Vantvelt, één van de bezielers van het project.

Tijdens de winterperiode zullen Jef en zijn collega’s de 100 nestkastjes ophangen om vervolgens samen met de leerlingen vol spanning uit te kijken naar de eerste resultaten. 

De leerlingen bouwden de voorbije weken heel wat nestkastjes
Sint Ursula instituut De leerlingen bouwden de voorbije weken heel wat nestkastjesReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.