Dubbel zoveel skiplezier op Aspen

HUIDIGE PISTE GAAT HALF AUGUSTUS TEGEN DE GROND

Skipiste Aspen is momenteel ongeveer 130 meter lang en was bij de opening - zo'n dertig jaar geleden - de grootste skipiste van Europa op een dergelijke ijzeren stellingconstructie.
RV Skipiste Aspen is momenteel ongeveer 130 meter lang en was bij de opening - zo'n dertig jaar geleden - de grootste skipiste van Europa op een dergelijke ijzeren stellingconstructie.
De kogel is door de kerk: skipiste Aspen in Wilrijk gaat binnen een tweetal weken - na dertig jaar - tegen de grond. De bekende skihelling met rubberen matten en trekliftjes, zal plaats maken voor een gloednieuw overdekt sneeuwcomplex. "Vlak aan de A12 creëren we het hele jaar door 12.000 vierkante meter sneeuw", vertellen de eigenaars van de piste.

Een op en top Antwerpse landmark verdwijnt. Tienduizenden Antwerpenaren hebben leren skiën op de gekleurde matten die op ijzeren palen een skihelling vormen aan de Elektroniclaan, op de Wilrijkse site Terbekehof. Skipiste Aspen, ooit de grootste van Europa op zo'n stellingconstructie, was destijds naast de piste Casablanca in 's Gravenwezel - intussen failliet en afgebroken - en Zondal in Deurne de derde piste die de Antwerpse regio een rijk skiverleden bezorgde.

Eigenaars Yves Champagne en Bram Hendrickx met de latten op de skibaan.
Laenen Eigenaars Yves Champagne en Bram Hendrickx met de latten op de skibaan.

Overdekt

Maar na dertig jaar is het tijd voor vernieuwing. Half augustus wordt alles onherroepelijk gesloopt om er een jaar later een dubbel zo groot complex te openen. De eigenaars hebben daarvoor na een traject van 2,5 jaar eindelijk de bouwvergunning binnen. "Ons hele terrein wordt ingenomen", zegt eigenaar Yves Champagne. "De piste gaat van 130 meter lengte naar 240 meter lengte en wordt 50 meter breed. In plaats van voor de piste worden eronder een grote parking, horecagelegenheid en een evenmentenlocatie geïntegreerd. Bovendien wordt alles overdekt én komt er 'echte' sneeuw. Op 12.000 vierkante meter."

Schilferijs

De sneeuw wordt gemaakt met machines op basis van schilferijs, zoals dat in de andere twee indoor ski-en snowboardparadijzen in het Limburgse 'Snowvalley' in Peer en het 'Ice Mountain Adventure Park' in het Waalse Komen ook gebeurt.


Intussen liggen er al honderden ski's op de container buiten, zijn de typische geruite gordijntjes uit de houten chalet gehaald waaruit ouders hun kinderen op de latten konden gadeslaan. "Al het materiaal wordt vernieuwd. Maar we gaan oude delen van het huidige gebouw verwerken in het nieuwe zodat het rijke verleden niet verdwijnt. Aspen moet een beetje Aspen blijven." Zo probeert Champagne zelfs de gekleurde matten te verkopen aan skioorden. Die worden bijvoorbeeld vaak aan skiliften gelegd.


Elf jaar geleden kocht hij de piste van de vorige eigenaar Paul Rothuys. "Ik heb hier als 16-jarige zelf leren skiën. En de overname was destijds wel met het oog op dit project. De mensen vragen 'echte' sneeuw. Aspen heeft zich kunnen handhaven door de nadruk te leggen op educatie met een skischool met een 70-tal leraars. Maar daar waar we het nu echt hebben van mensen die komen leren skiën, zal het nieuwe complex veel meer mensen trekken die ook recreatief een uurtje op de latten komen staan."

Matten

En ook snowboarders kunnen zich er uitleven, wat op de huidige matten niet kan. "In plaats van een seizoen van september to Pasen doen we het hele jaar open en hopen we van een jaarlijks aantal bezoekers van 25.000 te evolueren naar 120.000 mensen."


Hoewel de piste momenteel gesloten is, gaat ze komende zaterdag uitzonderlijk nog eens open. De skischool organiseert tussen 15 en 16 uur een allerlaatste afdaling om symbolisch afscheid te nemen van de goede, oude piste.