Doodrijder krijgt geen straf

De Antwerpse politierechter heeft de Roemeense trucker Daniel M. maandag opschorting gegeven voor een dodelijk ongeval in Wilrijk. Fietser Kenneth Van Hoovels (22) kwam onder de wielen van zijn oplegger terecht en overleed. De ouders van Kenneth waren tevreden met die milde uitspraak.

Kenneth Van Hoovels fietste op 20 januari 2016 rond 8.10 uur in de Heistraat naast de vrachtwagen van de Roemeense trucker Daniel M. Die reed voor de firma Jost Group. Toen hij het kruispunt met de R11 in Wilrijk wilde oversteken, kwam Kenneth onder de wielen van de oplegger terecht, die rechtsaf sloeg. De twintiger overleefde de klap niet.


Op het proces nam de familie van Kenneth een opvallend standpunt in. Zij vroeg de chauffeur geen zware straf te geven. "Kenneth was vergevingsgezind, opgewekt en een zonnetje in het huis", zei moeder Natascha Vanverre. De politierechter volgde de oproep en gaf de Roemeense chauffeur opschorting van straf. Hij is wel schuldig aan onachtzaamheid, maar krijgt geen straf. Samen met zijn verzekering moet hij de familie van Kenneth wel vergoeden. "Wij zijn tevreden voor die chauffeur. Die man heeft ook afgezien van het ongeval. Ik heb te doen met hem. De herinrichting van dat kruispunt is voor ons veel belangrijker, net als andere gevaarlijke kruispunten waar fietsers onnodige risico's lopen. Het districtsbestuur van Wilrijk zegt niet veel te kunnen doen omdat de R11 een gewestweg is. Misschien helpt het als ik een brief schrijf aan de minister van Verkeer. Hij is verantwoordelijk voor die wegen", besluit Vanverre. (PLA)