Die avond op het districtscollege: wijntjes proeven

OPPOSITIE BOOS OM 'ZITTING' OVER AANSTELLING DRANKENLEVERANCIER

In Wilrijk is opschudding ontstaan nadat het districtscollege tijdens de zitting wijn heeft gedronken om een nieuwe drankenleverancier te kiezen. De collegeleden beslisten immers de nieuwe huiswijnen voor officiële gelegenheden zelf eerst voor te proeven vooraleer de knoop werd doorgehakt. "In volle schandaalsfeer beslist dit college om te drinken tijdens een zitting? Onbegrijpelijk", steigert de oppositie.

Het district Wilrijk zocht al langer naar een nieuwe, goede drankenleverancier. "We kregen al geruime tijd bij recepties en ontvangsten de opmerking dat de geserveerde wijn voor hoofdpijn zorgde en dat die eigenlijk niet lekker was. Wij zijn dus via een openbare aanbesteding op zoek gegaan naar een nieuwe leverancier", zegt districtsvoorzitter Kristof Bossuyt.

"Waanzin"

En net daar wringt het schoentje volgens de oppositie want de collegeleden beslisten dan maar om zelf de wijnen voor te proeven via een blinde proeftest tijdens een collegezitting. "Wie zijn zij om de wijn voor te proeven op een collegezitting? Dat is toch geen taak van politiekers? Het is complete waanzin dat ze dit op eigen houtje beslissen. Het getuigt van enorm weinig inzicht in een periode waar de schandalen zoals Publifin en Publipart zich opstapelen", zegt fractievoorzitter voor sp.a, Johan Peeters, voorheen ook districtsvoorzitter van Wilrijk. "Ik heb het nog nooit meegemaakt dat er bijvoorbeeld op een college beslist wordt een bepaald soort onkruidverdelger te gebruiken zonder dat daarvoor adviezen door experten ingewonnen worden bij de ambtenaren. Wij hebben het integriteitsbureau hierover aangeschreven."

"Vreemd advies"

Die kwam met het opmerkelijke advies dat dergelijke prijsvragen, contracten of uitvoering tot het takenpakket van de administratie en dus de Wilrijkse ambtenaren behoren. Of het district kan, maar moet niet, beroep doen op de raamcontracten afgesloten met de stad Antwerpen.


"In eerste instantie vinden wij dat een zeer vreemd advies", zegt de districtsvoorzitter. "In die zin nemen wij onze poltieke verantwoordelijkheid want dat zou betekenen dat onze ambtenaren tijden de uren zouden drinken. Dan zou er ook een probleem zijn. Wij hebben beslist om dat zelf te doen, twee van onze collegeleden hebben tijdens een informele collegezitting de wijnen blind geproefd. Er werd zeker niet doorgezakt en er werden daarna ook geen beslissingen genomen die de Wilrijkenaren zouden kunnen treffen. Er werd daar een rode wijn weerhouden, voor de witte wijn en de cava moest er een tweede ronde georganiseerd worden maar dat hebben de leden thuis gedaan. Ze hebben daarna tijdens een collegezitting opnieuw gerapporteerd. We hebben witte wijn gekozen van ongeveer 7,5 euro en een cava van 8 euro en een rode wijn van 3,5 euro per fles. Indien we eerst een wijnsommelier hadden moeten aanstellen, had dat sowieso een meerkost betekend. Als dit het grootste struikelblok is van de oppositie, zijn wij als bestuur goed bezig", klinkt het bij de nuchtere districtsvoorzitter.