Ambras over dood varken aan ingang

STAD EN ERFPACHTER STADSBOERDERIJ OP RAMKOERS

Het dode varken werd aan de ingang klaargelegd voor ophaling.
Johan Peeters / RV Het dode varken werd aan de ingang klaargelegd voor ophaling.
Het is opnieuw hommeles over de stadsboerderij in Wilrijk. Dit keer over het feit dat een kadaver van een varken open en bloot in het zicht lag van de bezoekers. Johan Peeters (sp.a) vraagt dat er dringend maatregelen genomen worden voor het welzijn van de dieren. Ondertussen wijzen uitbater Greenmarx en de stad elkaar met de vinger. De communicatie tussen beide partijen verloopt via advocaten.

In 2013 besliste de stad Antwerpen om de toenmalige kinderboerderij van boer Karl te privatiseren. Uit een openbare aanbesteding kwam het bedrijf Greenmarx van zaakvoerder Pieter Marx als beste kandidaat uit de bus. Hij wilde van de kinderboerderij een stadsboerderij maken met dieren en groenteteelt. Maar in de periode daarna kwamen heel wat problemen bovendrijven. Zo bleek de bodem erg verontreinigd te zijn en is het contractueel niet meteen duidelijk wie die saneringskosten moet betalen: de stad of Greenmarx. "Van in het begin stond in de visie erg duidelijk in welke toestand de bodem verkeerde. De kosten zijn wat ons betreft voor de erfpachter. We weten dat meneer Marx dat betwist. Onze advocaten zijn ermee bezig", zegt Liesbeth Brzyk, woordvoerster van schepen voor Dierenwelzijn Nabilla Ait Daout (N-VA).


Van dat robbertje vechten lijken vooral de dieren de dupe te worden. Johan Peeters (sp.a) keerde verontwaardigd terug na een bezoek aan de stadsboerderij. "Decennialang was deze plek een bron van vreugde voor duizenden kinderen die er elk jaar langskwamen. Er waren tientallen vrijwilligers aan de slag, mensen met een beperking keken er zo naar uit, scholen en jeugdverenigingen kwamen elk jaar meermaals langs. Vandaag stellen we vast dat geen enkele Wilrijkse school nog geïnteresseerd is", zegt Peeters. "Tot mijn grote verbazing lag er zondagmiddag zelfs een kadaver vlak naast de voormalige hoofdingang."

Privatisering fout

Peeters legt de fout in de eerste plaats bij de stad. Die had de boerderij volgens hem nooit mogen privatiseren. Peeters zal de eerstvolgende districtsraad districtsschepen Linda Verlinden (N-VA) aan de tand voelen over de toestand.

Verplaatst?

Het kabinet van schepen voor Dierenwelzijn Nabilla Ait Daoud reageert: "Het gebeurt wel eens dat dieren sterven. Een speciale dienst komt dat kadaver ophalen, maar dat kan tot twee werkdagen duren. Ondertussen is ons gemeld dat het dier opgehaald is", vertelt Brzyk. De dierenpolitie is langs geweest om eventuele onregelmatigheden vast te stellen, maar het is nog wachten op feedback. Brzyk geeft toe dat het ongelukkig is om het kadaver op die manier te bedekken, "al weet ik niet of het zeil verplaatst is voor de foto", zegt ze.


Hoe het nu verder moet met de stadsboerderij is nog niet duidelijk. Dat de relatie tussen de stad en Greenmarx verzuurd is, is wel duidelijk. "De contacten met meneer Marx verloopt via onze advocaten", vervolgt de woordvoerster.


Uitbater Pieter Marx betreurt dat deze zaak via de sociale media gevoerd wordt. "Als meneer Peeters mij had gebeld, dan kon ik hem meteen uitleggen dat dit de standaardprocedure is wanneer een dier sterft." Over de relatie met de stad wilde Marx niet verder uitweiden.