203 vierkante meter grote stripmuur toont Jommeke en zijn vriendjes

Jommeke, Filiberke, de zusjes Annemieke en Rozemieke, professor Gobelijn, de papegaai Flip, de aap Choco: allemaal staan ze op de gigantische stripmuur.
Foto De Freine Jommeke, Filiberke, de zusjes Annemieke en Rozemieke, professor Gobelijn, de papegaai Flip, de aap Choco: allemaal staan ze op de gigantische stripmuur.
Op de hoek van de Gaston Fabrélaan en de expressweg R11 in Wilrijk prijkt een 203 vierkante meter grote stripmuur van Jommeke en zijn vrienden, de grootste muurschildering van Vlaanderen. De kleindochter van Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, maakte het ontwerp.

Jommeke, Filiberke, de zusjes Annemieke en Rozemieke, professor Gobelijn, Flip en Pekkie: ze staan allemaal. De keuze voor Wilrijk is niet zo verwonderlijk. "Mijn grootvader heeft een groot deel van zijn leven in Wilrijk gewoond. Het is hier dat de eerste Jommekesverhalen ontstaan zijn", vertelt Sarina Ahmad Nys.


Vijf jaar geleden kreeg Sarina de diagnose dat ze lijdt aan het Moyamoya-syndroom. Hierdoor kan hevige stress ertoe leiden dat je en herseninfarct krijgt. Sarina heeft er ondertussen al drie gehad. Daar draagt ze vandaag nog steeds de gevolgen van. "Tijdens mijn revalidatie ben ik opnieuw beginnen tekenen. Het bracht me rust. Voor mij is tekenen een soort therapie geworden", vertelt Sarina.


Toen Sarina de vraag kreeg van haar familie om het ontwerp te maken, twijfelde ze geen seconde. "Ik wilde er een eerbetoon aan mijn grootvader van maken."


Voor het ontwerp liet Sarina zich inspireren door de Wilrijkse geschiedenis. Sinds 1965 wordt er om de vijf jaar een Geitenstoet georganiseerd, dus konden de geitjes niet ontbreken op de muurschildering. Daarnaast zien we ook een spoorlijn. "Ik wist het zelf ook niet maar blijkbaar passeerde er op deze plek vroeger een trein. Dus die heb ik er ook in verwerkt", legt Sarina uit. Ook de Jaïn-tempel die wat verder ligt, kon niet ontbreken.


(ADA)

Sarina, de kleindochter van Jef Nys, maakte het ontwerp.
Foto De Freine Sarina, de kleindochter van Jef Nys, maakte het ontwerp.