Personeel zwembad Dolfijntje wordt onbetaalbaar door nieuwe maatregel

Oprichter Ludo Deferme geeft therapie aan mensen met een beperking in het zwembad.
Foto Legreve Oprichter Ludo Deferme geeft therapie aan mensen met een beperking in het zwembad.
2017 zou een feestjaar moeten worden voor 't Dolfijntje, maar het zwembad voor mensen met een beperking in Willebroek viert haar 25ste verjaardag in mineur. "Door een nieuwe maatregel wordt personeel aanwerven in de toekomst onmogelijk. Onze enige hoop is eindelijk een erkenning krijgen met bijhorende subsidies", zegt oprichter Ludo Deferme.

"Wekelijks volgen zo'n 300 tot 350 mensen met een beperking therapie in 't Dolfijntje", vertelt oprichter Ludo Deferme.


"Om hen allemaal te kunnen helpen en begeleiden, werken we al van in 1992 met vier voltijdse equivalenten. Ons zwembad werd nooit erkend door de overheid. Om de lonen betaalbaar te houden, werkten we via VDAB met het GESCO-statuut voor langdurig werklozen. Maar dat GESCO-project werd vorig jaar stopgezet. We werden doorverwezen naar het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). Die samenwerking is omwille van het ontbreken van onze erkenning uitzonderlijk."

Addertje onder het gras

Maar die samenwerking biedt geen definitieve oplossing. "En er zit ook een addertje onder het gras: dit project heeft een uitdovend karakter", aldus Deferme. "Als een werknemer van 't Dolfijntje wegvalt, kan deze niet vervangen worden. We zijn dan verplicht deze op de gewone manier in dienst te nemen, wat voor ons onbetaalbaar is."

Negatief advies

"Net nog viel een parttime werknemer uit en ik kan deze simpelweg niet vervangen", gaat Deferme verder.


"We vroegen bevoegd minister Vandeurzen om een uitzondering op deze regel, maar we kregen een negatief advies. Men raadde ons aan om opnieuw een erkenning te vragen - dezelfde dan die we al 25 jaar vragen - en daar zijn we momenteel mee bezig. Ik ben echter erg bezorgd, en velen met mij, over de toekomst van 't Dolfijntje. Ons zwembad is uniek in Vlaanderen en ik wil mijn levenswerk niet verloren zien gaan omwille van maatregelen en besparingen", besluit oprichter Ludo Deferme.


(EDT)