Onverwacht: Fort te klein voor herdenking WOI

Er werden bloemenkransen neergelegd voor de slachtoffers van de Groote Oorlog.
Marc Aerts Er werden bloemenkransen neergelegd voor de slachtoffers van de Groote Oorlog.
Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog werden de oorlogsslachtoffers herdacht in het Fort van Breendonk met een bloemenhulde in Britse stijl.

“Er zijn al zoveel vieringen geweest het voorbije jaar naar aanleiding van de verjaardag van de Groote Oorlog, maar hier nog niets. Vandaar”, verklaart Anita Moens van Curieus Willebroek. Haar vereniging en HVV Willebroek, Breendonk Memorial, Vrienden van het Fort en UPV organiseerden de plechtigheid. De organisatoren verwachtten gezien de vakantieperiode geen al te grote belangstelling, maar dat pakte anders uit. “Aanvankelijk was de plechtigheid enkel voor genodigden, maar we kregen zoveel vragen van mensen om erbij te mogen zijn dat we nu aan een capaciteit van 160 zitten. Meer kan het fort niet aan”, zegt Moens. 

De plechtigheid ging van start met de vertoning van de film ‘Will you go to Flanders’, waarna een bloemenhulde plaatsvond onder begeleiding van het koor Great Joy en een doedelzakspeler. Tot slot werd de tentoonstelling ‘Nooit meer oorlog’ geopend. “We vinden het belangrijk het einde van de oorlog onder de aandacht te brengen. Zeker in tijden van verrechtsing en extremisme. Onze boodschap: nooit meer oorlog”, aldus HVV-voorzitter Marc De Laet. 

Bedoeling was ook de nieuwe noodwoning te kunnen openen in het Fort, maar die woning zal pas over een week of twee klaar zijn.

De aanwezigen leggen kransen neer.
Marc Aerts De aanwezigen leggen kransen neer.
Na de plechtigheid werd de expo 'Nooit meer oorlog' geopend.
Marc Aerts Na de plechtigheid werd de expo 'Nooit meer oorlog' geopend.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Elsie de Wachter

    Zeer ingetogen en indrukwekkend....