Nummer 2 van België is nummer 1 van de wereld

BRASSBAND WILLEBROEK WINT WERELDMUZIEKCONCOURS

Brassband Willebroek viert met de vlag van de wereldtitel.
Goldy Solutions Ltd Brassband Willebroek viert met de vlag van de wereldtitel.
Brassband Willebroek is afgelopen weekend tot wereldkampioen gekroond. Tijdens het WereldMuziekConcours (WMC) speelde het 35-koppige orkest de tegenstand op een hoopje. "Eindelijk loon naar werk", zegt bezieler Frans Violet. En dan te denken dat de brassband eigenlijk eerst niet mocht deelnemen.

"Ik denk dat bij velen zondagavond even het licht uitging", lacht Lode Violet. De muzikanten - gemiddeld amper 24 jaar - hadden net te horen gekregen dat ze wereldkampioen waren. "Het is voor de eerste keer dat een Belgische brassband de titel pakt, al kwam dit ook niet als een complete verrassing", lacht de zoon van. Nochtans mocht Brassband Willebroek aanvankelijk niet eens deelnemen aan het WMC. De wedstrijd is voorbehouden voor nationale kampioenen, en vorig jaar moest Brassband Willebroek de titel laten aan Brassband Buizingen. "Maar omdat twee bands hadden afgehaakt voor het WMC, mochten we toch deelnemen", zegt Frans Violet. En hoe! Het concert op zondag - een keuzeprogramma - was ronduit indrukwekkend.

Lode en vader Frans Violet van Brassband Willebroek.
David Legreve Lode en vader Frans Violet van Brassband Willebroek.

Glunderen

"Het was vlekkeloos. Ik heb mijn muzikanten nog nooit zo horen spelen", glundert Frans. Brassband Willebroek klopte de tegenstand met voorsprong. Over het opgelegde werk op zaterdag was hij minder gelukkig wegens een foutje, maar ook op dat onderdeel trokken de 35 muzikanten aan het langste eind. Brassband Willebroek eindigde eerste, voor de National Band of New Zealand en de Carlton Main Frickley Colliery Band. De muziekvereniging mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen. Het levert een vlag en 3.500 euro prijzengeld op. "Een beetje zullen we nog gebruiken voor een kleine viering, de rest zullen we gebruiken om de vele onkosten die we dit seizoen hadden te bekostigen."

Ereburger

De dirigent verwijst naar de deelname aan nog vijf wedstrijden - uitzonderlijk veel voor de muziekband uit Willebroek - waaronder verschillende in Engeland. "Als je telkens tweede wordt, dan is het duidelijk dat je soms niet mag winnen. Dat doet dit eens zo deugd." Het bracht het orkest wel voor het eerst op de tweede plaats van de wereldranglijst, na Coryband uit Wales. Al relativeert de dirigent dat ook meteen.


"Het is een lijst die voortdurend evolueert. Hoe meer je speelt, hoe hoger dat je komt. Vandaar dat de Engelse bands vaak hoger staan. Het doet deugd hen even voor te zijn." De vorig jaar nog tot ereburger uitgeroepen Willebroekenaar mag relativeren wat hij wil, het succes is uitzonderlijk. Hij richtte Brassband Willebroek op in 1979 en sprokkelde sindsdien 19 Belgische titels en drie Europese (1993, 2006, 2007). "We proberen altijd naast de groten te blijven staan. De laatste twee à drie weken voor een wedstrijd repeteren we vier à vijf keer per week. Het moeilijke is constant te blijven. Telkens vallen weer toppers af en moet je die trachten te vervangen. Een groot voordeel: de meeste muzikanten hebben van mij les gehad aan het Conservatorium van Willerboek. Het klankidee is hetzelfde." Zelf wil hij blijven dirigeren zolang hij kan en de resultaten goed zijn. "Met mijn tweelingszoons Jonas en Lode (22) is de opvolging verzekerd."