Karttalent van 13 jaar bouwt volop aan carrière op racecircuit: “Mijn doel? Volgend jaar op WK-podium”

Yani Stevenheydens is gepassioneerd door karting.
David Legreve Yani Stevenheydens is gepassioneerd door karting.
Hij is amper 13 jaar oud, maar scheurt al regelmatig tegen 120 kilometer per uur over de weg. Niet in een gewone wagen, maar in een racekart, want karting is sinds 5 jaar dé grote passie van Yani Stevenheydens uit Tisselt (Willebroek). Net reed hij het WK in Le Mans in Frankrijk. “Ik droom van een carrière op het racecircuit. Volgend jaar wil ik op het WK-podium staan.”

“Wie in Tisselt woont, rijdt nu eenmaal regelmatig voorbij het indoor inkartcircuit ‘Inkart’ in Ruisbroek (Puurs). Ook ik vroeg als klein kindje regelmatig om eens zo’n ritje te mogen maken”, vertelt Yani. “Op mijn achtste verjaardag was het zover. Vanaf het moment dat ik in die kart stapte, leek alles vanzelf te gaan. Ik reed vlot weg, nam probleemloos mijn bochten, kon afstanden inschatten, voelde op geen enkel moment angst. Mijn ouders waren onder de indruk, en besloten mij lessen te laten volgen.”

Eindmeet

Eén jaar later kreeg Yani zijn eigen kart. “Ik begon deel te nemen aan wedstrijden, mijn vader ging telkens mee als coach en om voor mij te sleutelen. We kenden allebei niemand in het wereldje, maar ik bleek talent te hebben dus zochten we samen onze weg.” Dat Yani een natuurtalent is, werd opnieuw bevestigd. “Bij mijn eerste wedstrijd eindigde ik meteen op de negende plaats. Na mijn eerste Belgisch Kampioenschap stond ik op het podium met brons. Ik kan niet uitleggen wat er precies gebeurt als ik in mijn kart zit: het lijkt alsof de rest van de wereld verdwijnt en ik alleen nog de eindmeet zie.”

Yani Stevenheydens is gepassioneerd door karting, zijn papa Gunther zorgt voor de nodige ondersteuning.
David Legreve Yani Stevenheydens is gepassioneerd door karting, zijn papa Gunther zorgt voor de nodige ondersteuning.

Na zijn eerste crash bleef Yani roerloos zitten zonder ook maar één teken van leven te geven. Toen stond mijn wereld even stil. Ik heb nog nooit zo hard gelopen, om snel bij hem te zijn. We hebben toen een teken afgesproken, zodat hij me kan laten weten of alles oké is

Vader Gunther Stevenheydens

Eerste crash

Ook Gunther Stevenheydens, de vader van Yani, is nauw betrokken bij de passie van zijn zoon. “Wanneer je merkt dat je kind talent heeft, wil je hem natuurlijk de kans geven om zich te bewijzen. Maar ik houd soms mijn hart vast, wanneer ik hem tegen zulke grote snelheden over de baan zie scheuren. Yani rijdt in een open kart, dus heeft hij maar weinig bescherming. Na zijn eerste crash bleef hij even roerloos zitten zonder ook maar één teken van leven te geven. Toen stond mijn wereld even stil. Ik heb nog nooit zo hard gelopen, om snel bij hem te zijn. We hebben toen een teken afgesproken, hij laat mij sindsdien meteen weten of alles oké is. Het risico dat er iets misgaat blijft bestaan, je mag daar daar niet te veel bij stilstaan.”

Speciaal statuut

Tijdens een ‘gewone’ week zijn Yani en zijn vader makkelijk 20 tot 30 uur met karting bezig. Yani heeft een speciaal statuut op school, want hij is vaak samen met zijn vader dagenlang onderweg naar alweer een ander racecircuit in alweer een ander land. “Ik zorg ervoor dat onze zoon altijd alles heeft wat hij nodig heeft en zijn kart altijd helemaal in orde is voor elke wedstrijd. Mijn vader was automecanicien dus ik heb een beetje achtergrondkennis, maar ook ik heb heel wat moeten bijleren en uitzoeken.  Gelukkig krijgen we voor heel wat zaken ondersteuning van ons raceteam Eyckmans Grand Prix.”

Yani Stevenheydens in actie.
David Legreve Yani Stevenheydens in actie.

Sponsors welkom

De hobby van zijn zoon vergt best veel van Gunther. Dus zijn er afspraken. “Yani poetst al zijn materiaal altijd zelf. Op die manier beseft hij dat we ons materiaal goed moeten onderhouden, want karten kost enorm veel geld. Om op dit niveau meer ervaring op te doen en meer internationale wedstrijden te rijden, zouden extra sponsors meer dan welkom zijn. Yani zou op termijn graag doorgroeien naar de Formule 1, maar ik vrees dat zoiets onbetaalbaar is voor wie geen grote sponsors achter zich heeft. Dus laat ons nu maar eerst focussen op het kartingcircuit.”

WK-podium

In dat wereldje doet het Tisseltse karttalent het uitzonderlijk goed. “Ik behaalde vorig jaar al een ticket voor het WK, maar kon toen niet deelnemen door een gebroken pols. Dit jaar reed ik gelukkig weer zo’n goed seizoen, en kon ik opnieuw een ticket bemachtigen. Van de 108 piloten mochten er uiteindelijk 34 de finale rijden. Van die 34 piloten waren we met amper 3 deelnemers van 13 jaar oud. Ik kwam uit de manches op de 15de plaats, maar werd in de finale van de baan gereden en eindigde uiteindelijk als 30ste. Met die prestatie ben ik niet tevreden, maar ik heb door mijn deelname wél enorm veel geleerd. Ik ben gegroeid als karter, kreeg een pak meer zelfvertrouwen en ik voel dat ik beter kan. Mijn plan voor 2020 is dan om op dat WK-podium te staan.” Yani volgen kan via de Facebookpagina ‘Yani Stevenheydens - Official Fanpage’.

Yani Stevenheydens is gepassioneerd door karting.
David Legreve Yani Stevenheydens is gepassioneerd door karting.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.