Het hoeft niet altijd schoolslag te zijn

LITTLE MERMAIDS ORGANISEERT LESSEN ZEEMEERMINZWEMMEN IN AQUAPLAZA

De eerste les zeemeerminzwemmen is meteen een schot in de roos.
David Legreve De eerste les zeemeerminzwemmen is meteen een schot in de roos.
Vijf jonge zeemeerminnen en zeemeermannen waagden zich gisterenmiddag in het Aquaplaza-zwembad in Willebroek aan een bijzondere zwemles. Tanja Nell en Melanie De Smedt van 'Little Mermaids' organiseerden er een eerste les zeemeerminzwemmen. "Dit ziet er makkelijker uit dan het is."

"Zeemeerminzwemmen is in vele Europese landen al helemaal ingeburgerd, behalve in België. Daar willen wij met 'Little Mermaids' verandering in brengen", zegt yogadocente Nell. "Ikzelf volgde een opleiding in een zeemeerminschool in Nederland, en daar kocht ik ook het nodige materiaal. Omdat ik het zo'n leuke sport vind, overtuigde ik Melanie - zwemlerares en redder - om samen 'Little Mermaids' op te richten. We kunnen met onze lessen niet in elk zwembad terecht, omdat de monovin er vaak niet toegelaten is. In Aquaplaza kan het gelukkig wél, Willebroek is dus voortaan onze thuis."


"Leren zwemmen als een zeemeermin wordt onderschat. De techniek is helemaal anders dan wat ons klassiek wordt aangeleerd, je moet je eerder voortbewegen als een dolfijn. Beide benen gaan samen in een 'monovin', en je beweegt je voort door 'golven' te maken met je lichaam. Snel zwemmen met een monovin is nog het makkelijkste, maar net dat traag en sierlijk bewegen is het mooiste."


"Tijdens deze eerste les focusten we vanzelfsprekend vooral op veiligheid: iedereen moest een vin en staart kunnen aantrekken én in het water ook vlot weer uittrekken zonder kopje onder te gaan. Daarna volgden de eerste, eenvoudige oefeningen om de zwemtechniek onder de knie te krijgen. We starten laagdrempelig, de elegantie volgt later wel", lacht Nell. "Voor de kinderen is het natuurlijk ook gewoon leuk om die staart - in allerlei mooie kleuren en varianten - te kunnen aantrekken en zich even een zeemeermin te wanen zoals in de tekenfilms. Maar: de keuze in vinnen bestaat niet enkel uit glitters en snoepjeskleuren, we hebben ook pakken voor jongens. Voor hen zijn de oefeningen even uitdagend."


"Meisjes én jongens zijn hier dus welkom, maar ook jong en oud. Ik ken heel wat volwassenen die aan zeemeerminzwemmen doen, maar zij rijden elke keer naar Nederland. Wie zin heeft om het als volwassene eens uit te proberen, is óók meer dan welkom bij 'Little Mermaids'. Wij zijn ervan overtuigd dat wat nu nog een beetje vreemd lijkt, op termijn ook in België een populaire sport kan worden."


Wie een les wil volgen bij 'Little Mermaids' moet al goed kunnen zwemmen, eigen materiaal is niet nodig. Meer info vind je via Facebook: Little Mermaids of via


info@littlemermaids.be.

Enkele zeemeerminnen én- mannen in spe.
David Legreve Enkele zeemeerminnen én- mannen in spe.