Godsgeschenk voor De Meerpaal

TEHUIS VOOR MENSEN MET BEPERKING VINDT ONDERDAK IN KLOOSTER

Het klooster van de 'Dochters van Maria' in de Kerkstraat.
David Legreve Het klooster van de 'Dochters van Maria' in de Kerkstraat.
De Meerpaal, dat twintig mensen met een beperking een thuis biedt in Willebroek, heeft weer een toekomst. "Onze huidige infrastructuur was dringend aan vernieuwing toe, maar een nieuw woonproject bouwen bleek onbetaalbaar. Het gebruik van het klooster van de 'Dochters van Maria' is daarom een godsgeschenk", zegt gedelegeerd bestuurder Raymond De Smedt.

"Jarenlang al zochten we een oplossing voor ons infrastructuurprobleem. Sinds 1995 gebruiken we het voormalige gemeentehuis van Blaasveld (Willebroek) voor de opvang van tien bewoners met een beperking. Later kwam daar een gebouw in de Willebroekse Overwinningsstraat bij, met ruimte voor nog eens tien personen. Op twee sites wonen en werken was echter niet ideaal, daarom probeerden we in het verleden zelf al een nieuw woonproject te realiseren. Sinds 2007 zoeken we de meest ideale oplossing, maar dat liep niet van een leien dakje. We hoopten eerst de oude pastorie in Blaasveld - naast het gemeentehuis - mee in erfpacht te nemen, en het geheel te renoveren tot één grote zorgsite. Maar de kostprijs van 3 miljoen euro bleek té hoog, ook andere ideeën waren niet realiseerbaar. We waren stilaan de wanhoop nabij, want we zaten financieel klem maar we wilden De Meerpaal ook niet zomaar laten opgaan in een groter zorgbedrijf", aldus De Smedt.


"Enkele weken geleden werden we plots gecontacteerd door het aartsbisdom en de zusters van het klooster 'Dochters van Maria'. Op dit moment wonen nog maar drie van de elf zusters in het klooster in de Kerkstraat, zij gingen daarom op zoek naar een nieuwe bestemming voor het pand. Wij konden dus een erfpachtovereenkomst afsluiten voor de komende 50 jaar, een waar godsgeschenk. Het klooster bestaat uit 24 studio's, met alle comfort en de nodige privacy. Er is een grote keuken, de kapel kan ingericht worden tot kantoorruimte... Voor het eerst zullen onze bewoners allemaal samen kunnen wonen in verschillende leefgroepen, én we hebben zelfs de ruimte om uit te breiden tot dertig plaatsen."

Raymond de Smedt, directeur van De Meerpaal.
David Legreve Raymond de Smedt, directeur van De Meerpaal.

Instapklaar

"Het klooster is niet alleen ruim, maar ook instapklaar. Een tiental jaar geleden werd alles nog grondig vernieuwd, mits enkele aanpassingen kan het meteen door onze mensen bewoond worden. In januari 2018 al starten we met de eerste werken, ons doel is om tegen eind juni de bewoners, de medewerkers en al ons materiaal te verhuizen", klinkt het.

Opnieuw toekomst

"Het gemeentehuis van Blaasveld is nog steeds eigendom van het gemeentebestuur, die erfpachtovereenkomst zullen we dus met hen bekijken. Voor ons gebouw in de Overwinningsstraat zijn er nog geen concrete plannen. We focussen ons nu eerst op deze verhuizing. Onze dankbaarheid aan de Congregatie is heel groot, we hadden eerlijk gezegd alle hoop al opgegeven. Danzij dit voorstel heeft De Meerpaal weer een toekomst."