Drie bunkers beschermd als monument

Bunker Willebroek bij Fort Breendonk
© Agentschap Onroerend Erfgoed Bunker Willebroek bij Fort Breendonk
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft drie bunkersites uit de Eerste Wereldoorlog in Willebroek en Puurs voorlopig beschermd als monument.

“Omwille van de grote historische en architecturale waarde zijn drie bunkergehelen beschermd: in het kasteelpark Bel Air in Willebroek, bij het Fort Breendonk in Willebroek en op het schooldomein langs de Hof-ten-Berglaan in Puurs. Zij maken onderdeel uit van de Südabschnitt, een Duitse bunkerlinie die tijdens de Eerste Wereldoorlog is aangelegd als onderdeel van de Stellung Antwerpen. Het gaat telkens om sites met twee tot vijf bunkers”, meldt Bourgeois. De bunkerlinie Südabschnitt is aangelegd over een lengte van 15 kilometer, tussen de Kloosterstraat in Bornem en het gehucht Blaasveld in Willebroek. Volgens een Belgische naoorlogse inventarisatie zouden er oorspronkelijk 128 bunkers deel uitmaken van deze stelling. Daar blijven er nu nog 50 van over. De drie geselecteerde sites zijn representatief voor de rest van de linie.

© Agentschap Onroerend Erfgoed
© Agentschap Onroerend Erfgoed © Agentschap Onroerend Erfgoed
Bunker Willebroek Kasteelpark 'Bel Air'
© Agentschap Onroerend Erfgoed Bunker Willebroek Kasteelpark 'Bel Air'Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.