Drie branden aangestoken in half uur

POLITIE ZOEKT BRANDSTICHTER EN VOERT EXTRA PATROUILLES UIT

Dirk Van Hove bij zijn mobilhome die in brand werd gestoken in Opdam.
David Legreve Dirk Van Hove bij zijn mobilhome die in brand werd gestoken in Opdam.
In een straal van nog geen kilometer en in nog geen half uur tijd zijn gisterochtend drie branden aangestoken in Willebroek. De politie en het parket voeren een onderzoek. Een verdachte is nog niet opgepakt.

Omstreeks 4 uur dinsdagochtend ontving de brandweer een eerste oproep. "Aan basisschool Tovertuin woedde er een brand ter hoogte van de schoolpoort", licht brandweerkapitein Danny Geernaert toe. Nog voor de brandweermannen ter plaatse waren, maakten buurtbewoners van de Dahliastraat melding van een tweede brand. "Daar stond dan weer een graafmachine in lichterlaaie."


En het zou niet blijven bij die twee branden. Een brandweerman op weg naar de interventie in de Dahliastraat merkte bij het vertrek een brand op aan een mobilhome in Opdam. "De linkerkant van mijn voertuig stond in brand", reageert eigenaar Dirk Van Hove. "De brandweerman kon het vuur net op tijd doven met een brandblusapparaat. Gelukkig maar, want de brand situeerde zich ter hoogte van de benzinetank en binnenin bevond zich nog een gasfles. Had hij de brand niet tijdig opgemerkt, had dit heel anders kunnen uitdraaien." De schade aan de mobilhome bleef beperkt tot een kapotte spiegel, een band en wat verschroeide carrosserie.

Aan de ingang van basisschool Tovertuin zijn de gevolgen van de brand nog zichtbaar.
David Legreve Aan de ingang van basisschool Tovertuin zijn de gevolgen van de brand nog zichtbaar.

Graafmachine

De graafmachine in de Dahliastraat brandde zo goed als volledig uit. Aan de school bleef de schade gelukkig beperkt tot de schoolpoort zelf. "De lokalen bleven gevrijwaard", zegt Jani Verheyden van de overkoepelende Scholengroep Rivierenland. "De ingang kon dinsdag niet gebruikt worden maar de leerlingen konden nog naar binnen via de kleuterschool of via de hoofdingang. De lessen gingen dus gewoon door." De gemeente plaatste wel zwarte schermen om de plaats af te schermen voor de kinderen. "We hebben hen opgevangen en in sommige klassen er is over de gebeurtenissen gepraat", vertelt Verheyden nog. "Aan de ouders hebben we een brief meegegeven om ook hen op de hoogte te stellen."

Dit kaartje geeft de drie branden van dinsdagochtend en die van vorige week weer.
RV Dit kaartje geeft de drie branden van dinsdagochtend en die van vorige week weer.

Nog geen verdachte

Het parket was karig met informatie maar deelde gisteren wel mee dat de branddeskundige bevestigde dat alle drie branden werden aangestoken. "Een mogelijke verdachte is momenteel nog niet in beeld", klinkt het. Of er ook een link gelegd kan worden naar de uitgebrande mobilhome in de Kapelleboslaan van afgelopen vrijdag, was gisteren nog niet duidelijk. Oorspronkelijk kon het labo daar niet uitsluiten of het om een accidentele of aangestoken brand ging. "Omwille van de té grote schade", luidde het toen. In de buurt stelde men zich echter vanaf het begin vragen: "36 uur heeft dat voertuig niet gereden én de batterij was afgesloten. Ik zou er niet van schrikken dat die brand werd aangestoken."


Bij de inwoners van Willebroek heerst er door de branden wel een grote ongerustheid. Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) stelt gerust: "Ik heb alle vertrouwen in het onderzoek en hoop dat de dader of daders snel geïdentificeerd zullen worden." In afwachting daarvan werden wel meteen enkele maatregelen getroffen. "Er heerst een verhoogde waakzaamheid", besluit burgemeester Bevers. "De politie zal zowel overdag als 's nachts extra controles uitvoeren en patrouilleren. Aan de inwoners vragen we om elke verdachte handeling of verdachte persoon te melden aan de politie."