Boekhoudster (54) verduistert ruim 385.000 euro

FEITEN GEPLEEGD OM SCHULDENBERG VAN EERDERE GELIJKAARDIGE FEITEN AF TE LOSSEN

Een 54-jarige voormalige boekhoudster van NV CTP uit Willebroek heeft gedurende twee jaar 385.175 euro verduisterd. De vrouw pleegde de feiten naar eigen zeggen onder meer om de schulden af te betalen die ze opliep nadat ze exact dezelfde feiten had gepleegd in een bedrijf in Dendermonde. Het parket vorderde een celstraf van achttien maanden met uitstel.

De vrouw startte in augustus 2013 te werken in het bedrijf dat installaties maakte voor car-washes en tankstations. Ze kreeg er een functie binnen de boekhouding waar ze instond voor het papierwerk. Een maand later zag ze plots een mogelijkheid om snel aan extra geld te geraken.


"Stelselmatig schreef ze geld over van de bankrekening van het bedrijf naar haar eigen bankrekeningnummer", zei openbaar aanklager Karel Berteloot. Op 7 mei 2015, ruim twee jaar later, kwamen de feiten aan het licht. De vrouw werd op het matje geroepen en ging meteen over tot bekentenissen. "In totaal verduisterde ze voor een zeer aanzienlijke bedrag van 385.175 euro", ging de openbaar aanklager verder. "Even later ging het bedrijf failliet. En misschien heeft het er niet rechtstreeks mee te maken. Toch kan je haast zeggen dat ze het bedrijf failliet gepikt heeft."

Luxeleventje

Na haar bekentenissen werd de 54-jarige vrouw uit Wetteren ontslagen. Het verdere onderzoek richtte zich voornamelijk naar waar het geld inmiddels was. "Over de jaren heen allemaal opgesoupeerd", klonk het in de verklaringen. Volgens het parket handelde ze omwille van twee motieven. Enerzijds om er een luxeleventje aan over te houden. "Zo kocht ze een BMW X3, merkelijk voor zichzelf en haar vriend en meubels. Al deze spullen werden gevonden tijdens huiszoekingen", verduidelijkte Berteloot. Anderzijds deed ze het om schulden bij haar vorige werkgever in Dendermonde af te betalen. "Ook daar pleegde ze identiek dezelfde feiten. Dat onderzoek is momenteel nog lopende", zei Berteloot nog. Het parket tilde zwaar aan de feiten en vorderde een celstraf van achttien maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 900 euro.


Beklaagde zelf bood gisteren haar excuses aan en beloofde het gestolen geld terug te betalen. Haar raadsvrouw probeerde de feiten te kaderen en ging de twee aangehaalde motieven voor de verduistering niet uit de weg. "Inderdaad zijn er die feiten in Dendermonde en daarvoor zal ze zich binnenkort moeten gaan verantwoorden. Maar toen de feiten aan het licht kwamen, kreeg ze de rekening gepresenteerd. Ze moest per maand 6.000 euro afbetalen. Dan kon ze niet. Ze had dus schulden, was recent gescheiden en had twee tienerdochters. Toen is ze beginnen werken bij het bedrijf en zag ze dat de boekhouding slordig was. Daarna heeft ze een fout gemaakt", zei advocate Sylke Vankeerberghen. "Ze deed het enkel om het iets makkelijker te hebben. Fout? Absoluut. En is de slordige boekhouding een excuus? Helemaal niet."

Affectie

Verder pleitte de verdediging dat de vrouw begeleiding nodig heeft en vroeg het een straf met uitstel. "Dit is geen crimineel. Ze kampte met een minderwaardigheidscomplex, werd jarenlang gepest op school, had geen vrienden en haar eerste huwelijk is misgelopen. Toen ze een nieuwe vriend leerde kennen, gaf die haar affectie. Ze voelde het aan alsof ze het niet verdiende en wou iets terugdoen. Eerst was dit het betalen van boodschappen, dan werden het cadeautjes en af en toe zelfs reisjes. Maar dat kostte nog eens extra geld", aldus de raadsvrouw nog. "Ze moet therapie volgen en mevrouw moet geholpen worden om opnieuw sterker te worden." Vonnis volgt binnen de maand.