Bakker slaat ex-huisbaas schedelbreuk

AANKLAGER EIST 9 JAAR VOOR MOORDPOGING MET HAKBIJL

Een 33-jarige bakker uit Willebroek heeft volgens de aanklager voor de strafrechtbank in Antwerpen geprobeerd zijn voormalige huisbaas te vermoorden. De aanklager eist tegen Brahim B. een celstraf van negen jaar.

Brahim B. huurde een handelspand van Mohammed E. (65) in de Carnotstraat in Antwerpen. B. wilde er renovatiewerken uitvoeren, maar hij stootte op verzet van de andere bewoners. Omdat hij al veel geld had geïnvesteerd, kon hij de huur niet meer betalen. "Daarom heeft de vrederechter de huurovereenkomst verbroken", zegt meester Jan De Man, die de belangen van slachtoffer Mohammed E. behartigt. Dat vonnis van de vrederechter dateert van september vorig jaar, maar de weken nadien bleef het geschil verder sluimeren.


"In november 2016 stuurde de beklaagde al dreigsms'jes naar het slachtoffer, waarin hij schreef dat het leven van het slachtoffer in gevaar was", vult de aanklager aan. "Op 12 en 13 december werd de auto van de beklaagde gespot aan het huis van het slachtoffer in Schilde."


's Avonds wachtte Willebroekenaar Brahim B. zijn vroegere huisbaas op. Toen die rond 19 uur op zijn oprit uit zijn auto stapte, viel B. hem aan met een hakbijl. "Mijn cliënt werd op het hoofd geslagen. Hij geraakte levensgevaarlijk gewond", zegt meester De Man.


"Het slachtoffer liep een zware schedelfractuur op, maar had zijn aanvaller herkend en kon B. aanduiden. Die sliep een nacht in zijn auto en ging zich de volgende dag aangeven bij de politie. De moordpoging is bewezen: ik eis negen jaar celstraf", besluit de aanklager.

Groot drama

De verdediging gaat voor de vrijspraak. "Mijn cliënt ging gebukt onder die aanslepende huurproblemen", pleit meester Anna Segers. "Dat zijn bakkerij in de Carnotstraat niet open kon gaan, was voor hem een groot drama. Hij was net vader geworden. Met de huisbaas had hij afgesproken om een overnemer te zoeken, maar dat hield het slachtoffer tegen."


Volgens de advocate ging het ook niet om een hakbijl, maar eerder op een kapmes, dat ook in een bakkerij gebruikt kan worden. "Mijn cliënt heeft niet met voorbedachtheid het slachtoffer willen doden. Hij gaat hier om slagen en verwondingen. Niet meer dan dat, en dat na morele provocatie en psychologische terreur."

Operatie

Het slachtoffer zal deze maand nog geopereerd moeten worden aan het hoofd.


De uitspraak van de correctionele rechtvank in Antwerpen volgt op 18 mei.