Advocaat steelt 130.000 euro van ‘financieel kwetsbaren’ en betaalt er luxereizen mee. Nu krijgt hij 2 jaar cel

De rechtbank van Mechelen
David Legreve De rechtbank van Mechelen
De rechters in Mechelen hebben een voormalige advocaat veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. De 51-jarige uit Willebroek stal als bewindvoerder of schuldbemiddelaar bijna 130.000 euro van mensen in geldmoeilijkheden. Daarmee betaalde hij luxereisjes en kosten voor een zwembad.

Het was dankzij het vredegerecht dat de bal eind december 2016 aan het rollen ging. “Er werden toen onregelmatigheden vastgesteld op de derde rekening van de voormalige advocaat. Die was op dat moment aangesteld als bewindvoerder of schuldbemiddelaar voor ‘financiële kwetsbare’ personen”, zei de openbaar aanklager. De vijftiger werd verhoord en ging meteen over tot bekentenissen. Hij schreef in totaal 129.951 euro over naar zijn eigen rekening. “Met dat geld werden luxueuze reisjes gemaakt, de kosten voor het zwembad betaald en voor zo’n 500 euro aan Zalando uitgegeven”, vulde de openbaar aanklager aan.

Beschaamd

De ex-advocaat vertelde aan de rechters dat hij zich schaamt voor zijn daden. “Niet alleen ten opzichte van zijn slachtoffers, maar ook naar zijn ouders, zijn vrouw en kinderen, en naar de rechtbank en de balie toe”, sprak zijn raadsman Frédéric Thiebaut. Als motief voor zijn daden verwees zijn raadsman naar de financiële put waarin de vijftiger was beland. Kort na de aankoop van een appartement werd het naar verluidt moeilijk om de leningen af te betalen. “En zo greep hij naar de centen op de derde rekening”, zei Frédéric Thiebaut. “Maar wel met de bedoeling om de centen opnieuw over te schrijven. Alleen werd de put te groot.”

Straf met uitstel

Het parket vond de feiten bijzonder ernstig en vorderde een celstraf van twee jaar met uitstel. De rechtbank ging daar na een maand beraad ook op in. Het oordeelde dat de feiten bewezen waren en benadrukte het laakbare karakter van zijn daden. “U stelde een hele grote groep mensen die het financieel moeilijk hebben, bloot aan uw persoonlijke fraude”, voegde voorzitster Jessica Bourlet aan het vonnis toe. De door de verdediging gevraagde opschorting was voor de rechtbank te mild. 

Een deel van de slachtoffers werd intussen al vergoed, maar in april wordt de zaak op burgerlijke gebied verder gezet.  “Ook al zijn er in het verleden inspanning geleverd om de schade te vergoeden, neemt dit de ernst van de feiten niet weg”, besloot de rechtbank. Of er beroep zal worden aangetekend, is nog niet bekend.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eric Rondou

    vriendjes politiek moet erger gestraft worden heeft nog steeds een luxe leven en riant appartement aan zee schandalig

  • apers jurgen

    Ergste is dat de mensen die bij hem in collectieve geweest zijn zelf moeten laten onderzoeken of ze slachtoffer zijn kost nog eens extra geld wat een systeem

  • Diana Huysmans

    Schandalig lichte straf voor iemand die minderbegoede hun centen stal.