9 BOB's op 10 raken raken geen alcohol aan

Responsible Young Drivers voeren actie aan dancing Carré

RYD hield een actie aan dancing Carré. Wie BOB was, moest blazen om te zien of die wel nuchter achter het stuur zou kruipen.
Marc Aerts RYD hield een actie aan dancing Carré. Wie BOB was, moest blazen om te zien of die wel nuchter achter het stuur zou kruipen.
"Wie is jullie BOB?" Dat hebben vrijwilligers van Responsible Young Drivers (RYD) in de nacht van zaterdag op zondag gevraagd aan feestvierders in dancing Carré. De BOB van dienst kreeg een polsbandje, én een ademtest bij vertrek. 91 procent had effectief niet gedronken.

De feestvierders van dancing Carré werden bij het naar binnen gaan allemaal aangesproken. "De aangewezen BOB kreeg een polsbandje. Bij het naar buiten gaan werd gevraagd om een ademtest te doen, om te bewijzen dat hij óf zij zich aan de belofte had gehouden om niet te veel alcohol te drinken", vertelt Karen Soetens van RYD.


In totaal werd de vraag aan zo'n honderd mensen gesteld. "91 procent van alle personen hielden zich aan hun afspraak en testte negatief bij de alcoholtest", klonk het nog. Zij kregen een goodiebag mee naar huis. Diegene die wel teveel hadden gedronken, werden aangemaand om een alternatief te zoeken. "Om de taxi te nemen of iemand anders te laten rijden die niet had gedronken", gaat Katen verder. "Maar in tegenstelling tot de politie kunnen we niks opleggen. "


Met de actie wilden de vrijwilligers voornamelijk sensibiliseren. De vzw zet zich al verschillende jaren in op verkeersveiligheid en strijdt tegen autobestuurders die dronken achter het stuur kruipen. "De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken dat alcohol en rijden echt niet samen gaat", vertelt Karen.


RYD kreeg gisteren steun uit een ietwat onverwachte hoek. Brouwerij Alken Maes stuurde enkele vrijwilligers naar de Willebroekse dancing om RYD assistentie te leveren. "Ook wij willen datzelfde signaal geven. Het lijkt alsof we tegen onze eigen winkel praten. Maar dat is niet helemaal het geval", aldus woordvoerder Sebastiaan De Meester. "We proberen onze consumenten gematigd te laten drinken en steunen de filosofie dat je geen alcohol drinkt als je nog met de auto moet rijden."


De brouwerij zet de afgelopen jaren ook sterk in op alcoholvrije bieren. Maes N.A. is al gekend bij het grote publiek, binnenkort komt daar een broertje bij: Strongbow 0,0.


Ook dancing Carré steunt de actie van de RYD en was meteen bereid om mee te werken. Het doet overigens al verschillende jaren. Bij de feestvierders waren de reacties zaterdagnacht gemengd. "Ik vind het zeker een goede actie en ik ben blij dat er aandacht aan wordt besteed", vertelt de 24-jarige Maxim uit Londerzeel. Hij bezocht samen met twee vrienden en een vriendin de dancing en was gisteren BOB van dienst. "We spreken vaak op voorhand af wie er gaat rijden. Tijdens de avond zelf houden we er ons - buiten een tweetal pintjes of cava's - telkens aan", besluit Maxim.

RYD hield een actie aan dancing Carré.
Marc Aerts RYD hield een actie aan dancing Carré.