"We zoeken nog altijd een nieuw evenwicht"

ZUSSEN VIEREN SAMEN MET KLANTEN 60 JAAR BUURTWINKEL DEN BRADT

Silke en Maaike Bradt in de buurtwinkel.
David Legreve Silke en Maaike Bradt in de buurtwinkel.
2017 zou een feestjaar worden voor de familie Bradt: de bekende buurtwinkel in Tisselt bestaat zestig jaar. Dochters Maaike en Silke annuleerden het geplande feest na het plotse overlijden van vader Luc (59) eind augustus. Volgende week geven ze toch een drink voor hun klanten. "We zijn nog steeds op zoek naar een nieuw evenwicht."

Het was grootmoeder Bradt die zestig jaar geleden een winkeltje opende op exact dezelfde plaats in de Hoogstraat in Tisselt. "Grootvader was melkboer, grootmoeder startte piepklein met de verkoop van kaas en wat andere etenswaren. Papa wou de winkel graag verderzetten. Mama, die toen kinderverzorgster was, ging akkoord op voorwaarde dat het geheel verbouwd en uitgebreid zou worden. Als tieners werkten wij al regelmatig mee in de winkel. Op zaterdagavond mochten we uitgaan zonder op onze klok te kijken, maar we moesten zondag wél op tijd achter de toog staan. Dat was af en toe toch zeer pijnlijk", klinkt het lachend.


"Geleidelijk aan begonnen we meer en meer te helpen omdat mama zwaar ziek werd en niet meer de lange dagen van vroeger aankon. Vijf jaar geleden hebben we de zaak nog eens grondig gemoderniseerd. Het was de bedoeling toen dat onze ouders de zaak nog jàren zouden openhouden, maar aan een lager tempo. Zij gingen meer genieten en wij konden ons stilaan inwerken."


Het lot besliste daar anders over: drie jaar geleden overleed moeder Marieke Van den Sande. "Uiteindelijk gaven we allebei onze job op om samen met papa in de winkel te werken, anders was dit niet meer vol te houden. Ook wanneer de deuren van Den Bradt gesloten zijn, wordt er achter de schermen hard gewerkt. Papa nam alle praktische zaken voor zijn rekening: hij deed het papierwerk, plaatste de bestellingen, ging de voorraad halen, ... Na het overlijden van mama is hij eindelijk iets meer gaan genieten. Hij nam deel aan activiteiten, ging weekendjes op stap. Het is tijdens één van die uitstappen aan zee dat hij in augustus zwaar ten val kwam met zijn fiets. Een week later overleed hij aan zijn verwondingen."


"Plots was alle houvast weg: we kenden de code niet van de kluis waar het wisselgeld in bewaard werd, we wisten niet hoe we de sigarettenautomaat moesten bijvullen, ... Beetje bij beetje hebben we alles moeten uitzoeken, maar niét doorgaan was simpelweg geen optie. De eerste weken na papa's overlijden was het stil in de winkel. Veel klanten wisten niet goed wat te zeggen of begonnen zelfs te huilen aan de kassa. Papa was echt een dorpsfiguur, iedereen kon alles aan hem vragen."


De zussen zijn nu volop op zoek naar een nieuw evenwicht. "We hadden allebei niet verwacht hier nu al samen te staan. Mama zei altijd: 'Studeer maar goed, dan moet je later niet zo hard werken'. We proberen daar nu ondanks de drukte veel meer rekening mee te houden, meer te genieten en voldoende tijd te maken voor ons gezin."

Luc Bradt is afgelopen zomer overleden na een val met zijn fiets.
David Legreve Luc Bradt is afgelopen zomer overleden na een val met zijn fiets.

Degustatie-avond

"Verder proberen we als buurtwinkel het verschil te maken: we kennen klanten bij naam, we vragen naar hun verbouwingen en kinderen, we leveren aan huis bij wie minder mobiel is... Dat sociale aspect is heel belangrijk bij een zaak als de onze. Net daarom hadden we dit najaar een groot feest gepland om onze zestigste verjaardag te vieren. De opbrengst zouden we schenken aan het goede doel. Maar die organisatie erbij nemen, was té veel, en het feest kwam te snel na het afscheid van papa. Nu het einde van het jaar in zicht is, willen we toch graag met onze klanten het glas heffen. We organiseren daarom een degustatie-avond op maandag 4 december vanaf 19 uur. Inschrijven kan in de winkel of via denbradt2830@gmail.com."