"Ik rij voor vriend Luc en buurvrouw Rita"

ANDRÉ MAAKT PELGRIMSTOCHT PER FIETS NAAR ROME VOOR PARKINSON LIGA

André De Smedt (rechts) organiseert 'Bike for Parkinson', ten voordele van de Vlaamse Parkinson Liga. Zijn vriend Luc Peeters (links) lijdt aan de ziekte.
David Legreve André De Smedt (rechts) organiseert 'Bike for Parkinson', ten voordele van de Vlaamse Parkinson Liga. Zijn vriend Luc Peeters (links) lijdt aan de ziekte.
'Bike for Parkinson', zo heet de uitdaging waar Willebroekenaar André De Smedt zich aan waagt. "Ik plan een pelgrimstocht naar Rome, om geld in te zamelen voor de Parkinson Liga. Mijn vriend Luc, die aan Parkinson lijdt, helpt de tocht mee organiseren en coördineren."

Hoewel zijn basisconditie goed zit, is André al volop aan het trainen voor zijn pelgrimstocht, die op 14 mei van start gaat.


"Ik wil op minder dan een maand tijd net geen 2.000 kilometer afleggen. Het doel is om in Rome het graf van Petrus te bezoeken, de heilige die onder de Sint-Pietersbasiliek begraven ligt. Die afstand moet met de fiets op 25 dagen tijd te overbruggen zijn, ik plan mijn conditie de komende weken nog wat aan te scherpen om problemen te vermijden", zegt André.

Infografiek HLN

Niet eerste uitdaging

"Dit is niet de eerste uitdaging die ik aanga. In 2000 reed ik samen met mijn toen 16-jarige dochter naar Santiago de Compostella. We legden de tocht af in 17 dagen, en ik deed mijzelf bij aankomst de belofte om de tocht ooit te voet te doen. In 2011 ging ik op pensioen en kon ik voldoende tijd vrijmaken. Mijn vrouw stapte mee maar moest onderweg afhaken door een blessure, zo trok ik wekenlang alleen door Frankrijk. Ik was in Willebroek vertrokken op 1 juli en arriveerde in Santiago op 14 oktober na 2.242 kilometer."


"Compostella is de bekendste, maar er bestaan nog twee andere traditionele pelgrimstochten. De tocht naar het 'Heilige Land' is door de oorlog in Syrië op dit moment niet haalbaar, Rome is dat wél", zegt De Smedt. "Toen ik mijn reis begon uit te stippelen, moedigde mijn familie mij aan om voor het goede doel te reizen. Meteen koos ik voor de Vlaamse Parkinson Liga, een patiëntenvereniging die ondersteuning biedt aan mensen met de ziekte van Parkinson en focust op wetenschappelijk onderzoek. Mijn ex-collega en goede vriend Luc Peeters uit Mariekerke (Bornem) heeft de ziekte van Parkinson, de eerste symptomen werden opgemerkt toen Luc amper 46 jaar oud was."


"Ook mijn buurvrouw Rita kreeg vorig jaar dezelfde diagnose. Ik zal 'Bike for Parkinson' daarom voor hén rijden, meer zelfs: Luc helpt me met de organisatie van de tocht. Hij zal wanneer ik onderweg ben, de volgers regelmatig up-to-date houden met informatie."

Religieus aspect

"Ik volg de klassieke pelgrimsroute naar Rome en zal onderweg in de pelgrimsherbergen overnachten. Daar is weinig luxe of privéruimte, er wordt geslapen in grote zalen. Maar net dat toeristische achterwege laten, en gewoon samen onderweg zijn is een hele belevenis. Ik haal voor mezelf heel veel uit zo'n tocht: niet enkel sportief is het een uitdaging, ook het religieuze telt nog steeds mee. En natuurlijk kom je tijdens zo'n tocht niet enkel anderen, maar ook jezelf regelmatig tegen."

Enkel fluitje

"Bang ben ik niet, maar ik ga natuurlijk ook geen onnodige risico's nemen. Andere pelgrims stoppen bijvoorbeeld pepperspray in hun rugzak om zich veilig te voelen, ik heb voor noodsituaties enkel een fluitje mee. Daarmee kan ik wanneer nodig de aandacht trekken, meer is vaak niet nodig om mensen met minder goede ideeën af te schrikken."


De Smedt boekte zijn terugvlucht vanuit Rome naar België op 16 juni. "Daarna hopen we een feest te organiseren om alle sympathisanten te verzamelen én het financiele plaatje bekend te maken. Ik ga nog niet verklappen hoeveel geld ik hoop in te zamelen. Luc en ik deden allebei een gok en stopten onze voorspellingen in een envelop. Diegene die verliest, moet de andere trakteren, en ik win iets te graag!"


De pelgrimstocht van André De Smedt steunen kan door storting op rekening BE68 0014 7822 5234 van de Vlaamse Parkinson Liga met vermelding 'BIKE4P'.


Voor meer informatie over de tocht of over sponsoring: dedewil@hotmail.com