"Hopelijk binnen 10 jaar klaar met voorbereidingen"

N-VA WIL JACHTHAVEN CREËREN IN CENTRUM VAN KANAALGEMEENTE

Nu nog een toekomstbeeld, maar wie weet binnenkort realiteit: een nieuwe Willebroekse jachthaven.
Els Dalemans Nu nog een toekomstbeeld, maar wie weet binnenkort realiteit: een nieuwe Willebroekse jachthaven.
Een jachthaven met rondom nieuwe woningen, winkels en horecazaken, pal in het centrum. Dat nieuwe plan lanceert N-VA Willebroek om de kanaalgemeente nieuw leven in te blazen. "In de zone tussen de Kloosterstraat en Nonnenvijverstraat zullen tientallen woningen verdwijnen, de bewoners krijgen een herhuisvesting in het nieuwe project."

"Iedereen zoekt al jaren naar dé oplossing om ons centrum nieuw leven in te blazen. Maar laat ons eerlijk zijn: pop-up-winkels, extra parkeerplaatsen, subsidies... zijn allemaal lapmiddelen. Er beweegt te weinig, en heel wat panden in het centrum zijn volledig óp. Niemand wil daar nog een nieuwe zaak starten, laat staan er meteen ook met het gezin gaan wonen. Nochtans zijn er ook heel wat ondernemers met kwalitatieve winkels in ons centrum, zij verdienen een betere omgeving. Daarom gingen we op zoek naar een totaalconcept, en ons doel was meteen om ook het water - waar Willebroek onlosmakelijk mee verbonden is - duidelijker zichtbaar te maken", zegt burgemeester Eddy Bevers.

Niet panikeren

"We plannen de creatie van een jachthaven in de zone tussen het Zeekanaal, de Kloosterstraat en Nonnenvijverstraat. Hiervoor zullen enkele tientallen woningen moeten verdwijnen, maar de bewoners hoeven niet te panikeren. We zullen op termijn met en voor iedereen een oplossing uitwerken, één mogelijkheid is een herhuisvesting binnen het nieuwe project. Rondom het water plannen we nieuwe winkelruimtes met wooneenheden boven. Niemand zal op dat moment nog twijfelen of men wel in het centrum van Willebroek wil wonen, en ook wie hier niét woont zal maar al te graag tijd doorbrengen in de nieuw gecreëerde winkels en horecazaken. Mensen worden altijd aangetrokken tot water."

Nieuw RUP

"Vanzelfsprekend kunnen we dit grote project niet op enkele jaren tijd realiseren. De haalbaarheid is grondig onderzocht, maar er is nog veel werk aan de winkel. De eerste stap is de opmaak van een volledig nieuw RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) voor het centrum, dat zo'n twee jaar in beslag zal nemen. Daarna volgt de aankoop van de verschillende woningen, de opmaak van een concrete planning, ... We willen dit project realiseren samen met projectontwikkelaars, zodat de gemeente Willebroek zelf niet zwaar moet financieren. Maar we kunnen natuurlijk wel gebruik maken van ons voorkooprecht om panden die nodig zijn voor het project aan te kopen. We hopen over 10 jaar rond te zijn met alle voorbereidingen, om dan met de concrete werken op het terrein te starten. Hoeveel winkels en wooneenheden er precies zullen komen, staat nu nog niet vast. We zullen er zeker wél op toezien dat het project ook betaalbare woningen bevat."