Muzieklabo 'Inclusief' bestaat 10 jaar

Muzieklabo Inclusief tijdens één van hun vorige optredens.
Foto RV Muzieklabo Inclusief tijdens één van hun vorige optredens.
Muzieklabo 'Inclusief' bestaat 10 jaar en dat vieren de leerlingen dit weekend met een optreden in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De afdeling van de Muziek- en Woordacademie biedt muzieklessen aan personen met een mentale en/of fysieke beperking.

Tien jaar geleden richtten Annelies Van Mol en haar toenmalige collega Veronica Joris muzieklabo 'Inclusief' op vanuit een soort rechtvaardigheidsgevoel.


"Kinderen met speciale noden konden niet terecht in het officiële circuit voor muzieklessen. Tenzij de ouders zich blauw betaalden aan privéonderwijs, werd deze kinderen zo de kans ontnomen om muziek te leren spelen. Daarom hebben we in samenspraak met de directie muzieklabo 'Inclusief' opgericht. En met succes: de eerste les hadden we meteen 16 leerlingen", vertelt Annelies.

60 leerlingen

Dat aantal nam overigens elk jaar toe. "We geven nu met vijf collega's les aan zo'n 60 leerlingen waarvoor traditionele notenleer geen passende leermethode is. De lessen vangen aan met een actief ritmespel. Daarna gaan we aan de slag met de instrumenten. Afsluiten doen we met een luisterfragment om weer te ontspannen. De lessen zijn dus zeer ervaringsgericht."


Jeremy Lenaerts uit Sint-Antonius volgt de muzieklessen vanaf het prille begin. Hij heeft het syndroom van Down en is elke week erg blij dat hij naar de muziekles kan gaan. "Het liefst speel ik drum, maar ik kan ook djembé en didgeridoo."


De leerlingen veroveren op zaterdag 6 mei om 19 uur het podium in de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de Wommelgemsteenweg. De toegang tot het concert is gratis. (TEA)