Jan Vlemincktoren in ere hersteld

4 RENOVATIE KOST 2,5 MILJOEN 4 WERKEN ZIJN KLAAR IN 2019

De zestiende-eeuwse Jan Vlemincktoren staat in het Wijnegemhof.
Foto De Freine De zestiende-eeuwse Jan Vlemincktoren staat in het Wijnegemhof.
De beschermde Jan Vlemincktoren in het gemeentepark Wijnegemhof wordt met een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid gerenoveerd. De zestiende-eeuwse toren is erg vervallen. Begin volgend jaar vatten de werken aan zodat die in 2019 klaar zijn. De renovatie zal 2,5 miljoen euro kosten.

De zestiende eeuwse Jan Vlemincktoren was onderdeel van een prestigieus Spaans waterkasteel dat dienst deed als buitenverblijf voor adellijke heren. In 1978 werd het gebouw samen met het koetshuis als monument beschermd. Het is dankzij die erkenning dat het gebouw nu gerenoveerd kan worden. Het gemeentebestuur ijverde al jaren om het monument in ere te herstellen en opnieuw een functie te geven. Pas nadat vzw Kempens Landschap in 2013 erbij betrokken werd, kwam er schot in de zaak. Net omdat het gebouw beschermd erfgoed is, kon de gemeente beroep doen op een erfgoedpremie van de Vlaamse Overheid. Omdat het gebouw er erbarmelijk aan toe is, vroeg het gemeentebestuur met de steun van vzw Kempens Landschap een structurele voorafname van de erfgoedpremie aan. Die vraag keurde de Vlaamse Overheid goed. Dat betekent dat de gemeente een premie van een miljoen euro toegewezen krijgt. Zelf legt het bestuur nog eens anderhalf miljoen euro op tafel. Zonder die voorafname zou het hele proces zo een acht jaar duren.

Schildering

"We gaan de Vlemincktoren natuurlijk met zorg restaureren. De schildering op de toren zal opnieuw de eyecatcher worden. De geschiedenis liet ook sporen na op het monument. Je kan als het ware verschillende historische laagjes zien op de toren. Die zullen ook zichtbaar blijven", legt Ina Verhaert, covoorzitter van vzw Kempens Landschap.


Binnenkort zal de gemeente een nieuwe open oproep lanceren voor kandidaten die het gebouw een nieuwe invulling willen geven. Het gemeentebestuur wilt namelijk een samenwerking aangaan met een private partner. "Iedereen die wil, kan een kandidatuur indienen. Wij staan open voor alles en zullen elke aanvraag grondig bekijken. Dat kan gaan van een horecagelegenheid tot architectenbureau", vertelt bugemeester Ivo Wynants. Binnenkort worden de vergunningen aangevraagd maar dat is volgens de burgemeester niet meer dan een formaliteit. Eens een aannemer is aangesteld, kunnen de werken van start gaan. De burgemeester hoopt dat dat begin volgend jaar kan zodat de toren in 2019 in zijn oude glorie hersteld is.